Bouw van groot windmolenpark start in december 2018

De komende maand gaat het Deense energiebedrijf Ørsted van start met de aanleg van een groot windmolenpark voor de Nederlandse kust. Daarvoor gaat het energiebedrijf uit Denemarken naar de Nederlandse plaats Vlissingen. De aanleg van het windmolenpark is het eerste project van een serie grote windmolenparken dat voor de Nederlandse kust zal worden gerealiseerd. De windmolenparken moeten er voor zorgen dat Nederland fors meer duurzame kan opwekken. Daardoor kan Nederland op haar achterstand inlopen die ze heeft op dit gebied. Nederland moet meer doen in de ontwikkeling en productie van duurzame elektriciteit.

De windturbines worden de grootste ter wereld ook de omvang van het windmolenpark zal het grootste ter wereld worden. Toch zijn deze records maar tijdelijk. Er zijn namelijk verschillende gebieden waar men van plan is om enorme windmolenparken aan te leggen met enorme windmolens. Voor Nederland is de omvang niet iets wat beslissend is, er hoeven geen records te worden verbroken. Veel belangrijker is dat het aandeel aan duurzame energie ten opzichte van de totale energievoorziening toeneemt. Door meer windmolens op zee te plaatsen wordt elektriciteit van windmolens goedkoper.

De windmolens hebben een capaciteit van 8 megawatt en zijn hoger dan de Euromast. De rotorbladen zijn 81 meter per stuk en hebben daardoor een spanwijdte die groter is dan de spanwijdte van de vleugels van een Airbus 380 verkeersvliegtuig. Het windmolenpark moet in 2020 in gebruik worden genomen. Dan moet de capaciteit zo groot zijn dat een miljoen huishoudens in Nederland van duurzame stroom kunnen worden voorzien.