Pensioenfonds ABP neemt meerderheidsbelang in groot Duits windmolenpark in 2019

Het pensioenfonds ABP heeft een meerderheidsbelang genomen in een groot windmolenpark op zee. Dit project is kort geleden opgeleverd in de Duitse wateren en heeft een forse productie aan elektrische stroom. Ieder jaar produceert het windmolenpark bijna net zoveel elektrische stroom als ongeveer wordt verbruikt door een half miljoen huishoudens op jaarbasis. Het bericht over het meerderheidsbelang werd dinsdag 10 december 2019 bekend gemaakt.

Het gaat om het offshore project genaamd Merkur. Dit offshore-project bestaat uit 66 windmolens die bij elkaar opgeteld een vermogen hebben van 396 megawatt. Het windmolenpark ligt ongeveer 45 kilometer vanaf de kust van Noord-Duitsland. Het onderhoud en de aansturing van het windmolenpark zal voornamelijk vanuit Eemshaven in de provincie Groningen plaatsvinden. Volgens ABP-voorzitter Corien Wortmann is de investering in “een van de grotere offshorewindparken ter wereld” goed voor een “langjarig rendement” voor de deelnemers aan het pensioenfonds. Het project zorgt er voor dat de CO2 emissie ieder jaar 480.000 ton lager uitvalt. Op die manier zorgt pensioenfonds APB er indirect voor dat de klimaatdoelstellingen iets dichterbij komen.

Verschillende pensioenfondsen investeren de afgelopen tijd in duurzame projecten. Daarnaast nemen pensioenfondsen net als andere investeringsmaatschappijen steeds vaker afscheid van investeringen in fossiele brandstoffen, tabaksproducenten en andere ethisch onverantwoorde beleggingen.