Bouw windmolenpark op noordzee van start in april 2015

In de buurt van Zandvoort zijn de Nederlandse energiemaatschappij Eneco en het Japanse bedrijf Mitsubishi begonnen de aanleg van een nieuw windmolenpark. Het windmolenpark ligt ongeveer 23 kilometer uit de kust en wordt in de buurt van Noordwijk en Zandvoort gebouwd. In totaal worden er in het park 43 windmolens geplaatst. Bijna 150.000 huishoudens moeten door het windmolenpark van ‘groene stroom’ worden voorzien. Door de plaatsing van de eerste windturbine is de bouw van het park Eneco Luchterduinen officieel gestart.

Niet het grootste offshore windmolenpark
Hoewel het windpark ‘Eneco Luchterduinen’ een behoorlijke omvang heeft is het niet het grootste offshore windpark van Nederland. Het grootste offshore windmolenpark van Nederland is het Prinses Amaliawindpark. Dit park bestaat uit zestig windmolens. Het Prinses Amaliawindparkpark produceerde in 2014 in totaal 418 gigawattuur aan elektriciteit. Deze hoeveelheid elektriciteit is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 135.000 Nederlandse gezinnen per jaar. Enkele tientallen kilometers boven Schiermonnikoog wil men ook nog een windpark gaan bouwen. Dit park moet de naam Gemini krijgen en moet 600 megawatt aan stroom produceren. Men verwacht dat dit windpark in 2017 operationeel is.

Reactie Technisch Werken
Ondanks de negatieve berichten over de windmolenparken gaat de bouw van deze parken gewoon door. Op land lijkt het lastig om veel windmolens te realiseren. Veel omwonenden vinden de grote windmolens horizonvervuiling. Offshore windmolenparken lijken dan een oplossing maar ook daar is kritiek op. Vanaf de kust van Schiermonnikoog zijn al die windmolens niet echt een fraai gezicht. Verder kan windenergie niet worden opgeslagen. Dat zorgt er voor dat vervuilende kolencentrales altijd moeten blijven draaien om eventuele black-outs in het elektriciteitsnetwerk op te vangen.