Bouw stikstoffabriek Zuidbroek klaar in 2022

De Gasunie wil een stikstoffabriek in Zuidbroek. Deze fabriek zou in 2022 gereed moeten zijn voor de productie van stikstof. Volgens de Gasunie is stikstof een belangrijk bestandsdeel waarmee kwalitatief minder goed aardgas toch op het gewenste niveau kan worden gebracht. Volgens de Gasunie kan de stikstoffabriek er voor zorgen dat er minder aardgas hoeft gewonnen te worden uit de Groningse bodem. Als de nieuwe stikstoffabriek in 2022 in gebruik genomen wordt kan de gasproductie in Groningen met zeven miljard kuub gas omlaag op jaarbasis. De gaswinning in Groningen zou door stikstofmenging vanaf 2022 ruim onder de 10 miljard kuub per jaar uitkomen.

Het staatstoezicht op de mijnen heeft eerder aangegeven dat 12 miljard kuub per jaar aan gaswinning een veilige grens zou zijn. Momenteel ligt de aardgaswinning in Groningen echter nog op 15 miljard kuub gas per jaar. De komende tijd zal de Gasunie samen met andere organisaties en de overheid meer plannen moeten ontwikkelen om de aardgasproductie te verlagen in de provincie Groningen. De energietransitie gaat in Nederland echter te langzaam anders was de aardgasproductie ook al eerder omlaag gegaan.

Er zijn in Nederland nog gigantisch veel woningen afhankelijk van aardgas voor verwarming maar ook voor kooktoestellen. Dit moet in de toekomst veranderen maar deze omschakeling duurt wel heel langzaam. Er zijn momenteel plannen om gasgestookte cv-ketels te vervangen voor waterstofketels. Ook hierbij is de provincie Groningen weer in beeld want uitgerekend in deze provincie zou de grootste waterstoffabriek van Nederland of zelfs van heel Europa kunnen worden gebouwd. Dit is echter nog afwachten want voor de bouw van de waterstoffabriek is geld vanuit Europa nodig.