Wiebes: gaswinning in Groningen gaat fors dalen vanaf 2023

Vanaf 2023 zal de gaswinning in Groningen aanzienlijk dalen. Vanaf dat jaar neemt de gasproductie af tot 5 miljard kuub per jaar. Dit bericht werd bekend gemaakt door minister Eric Wiebes van Economische Zaken aan de Tweede Kamer op maandag 3 december 2018. Dit jaar komt de gaswinning nog uit op 21,60 miljard kuub aardgas per jaar. De Groningers hebben al geruime tijd de problemen ondervonden die gepaard gaan met de grote gaswinning die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Er is voor honderden miljarden kubieke meters laagcalorisch aardgas uit de Groningse bodem gehaald en de bodem van Groningen is op een aantal plaatsen gaan dalen. Dat heeft voor aardbevingen gezorgd en grote schade aan de woningen in de aardbevingsgebieden.

Laagcalorisch gas
Hoewel de gaswinning nu op 21,6 miljard kuub per jaar ligt zal dit in de toekomst aanzienlijk moeten dalen. Dat hebben premier Rutte en minister Wiebes eerder ook geloofd. Toen hebben ze zelfs aangegeven dat de gaswinning in Groningen vóór 2030 moet zijn stilgelegd. Ook als de aardgaswinning terugloopt zullen de Groningers met regelmaat last hebben van aardbevingen als gevolg van de gaswinning die eerder heeft plaatsgevonden. De rust is in Groningen nog niet wedergekeerd. Wel ontstaat er langzaam maar zeker het vertrouwen dat de regering de problemen in Groningen serieus neemt. Als de gaswinning inderdaad op 5 miljard kuub wordt vastgesteld dan is dat ruim onder het niveau dat Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) eerder adviseerde. Nederland moet dan echter wel op zoek gaan naar een andere leverancier van laagcalorisch aardgas.

Stikstoffabriek
Er wordt een zogenaamde stikstoffabriek gebouwd. Deze nieuwe stikstoffabriek moet worden gebruikt om ‘buitenlands gas’ om te zetten in gas dat in Nederland gebruikt kan worden om op te koken en om de centrale verwarming van brandstof te voorzien. Het meeste aardgas uit het buitenland is hoogcalorisch en moet daarom worden bewerkt tot laagcalorisch aardgas om door de Nederlandse installaties gebruikt te kunnen worden. Daarom wordt de stikstoffabriek gebouwd. Op die manier wordt het makkelijker om buitenlands hoogcalorisch aardgas aan te schaffen. De bouw van de stikstoffabriek is overigens wel noodzakelijk omdat er nog te weinig andere middelen op grote schaal aanwezig zijn om woningen en utiliteit te verwarmen. De doelstelling is om helemaal aardgasvrij te worden. Deze energietransitie gaat echter niet zo snel als de meeste partijen hadden gehoopt.