Boskalis koopt Britse zeebodemonderzoeker Gardline Group in 2017

Boskalis gaat haar aanbod in diensten in de offshore versterken door de overname van Gardline Group. Dit is een Brits bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het doen van onderzoek naar de zeebodem. Door de overname kan Boskalis haar pakket aan offshorediensten uitbreiden. Voor de overname wordt door Boskalis in totaal ongeveer 40 miljoen pond betaald inclusief overgenomen schulden. Dit bedrag is omgerekend 44 miljoen euro. Het bericht over de overname werd op dinsdag 15 augustus 2017 bekend gemaakt door Boskalis.

Kennis van bodemonderzoek
Boskalis krijgt door de overname meer kennis over het onderzoeken van de zeebodem. Dit vindt het bedrijf van belang. Eerder had Boskalis al geprobeerd tot overeenstemming te komen met Fugro. Dit bedrijf is echter veel groter dan Gardline Group. Boskalis had een behoorlijk belang in Fugro genomen maar Fugro wilde verder niet ingaan op een nauwe samenwerking. Om die reden had Boskalis haar aandelen weer verkocht.

Momenteel is de jaaromzet van Gardline tussen de 60 en 70 miljoen pond. Op korte termijn heeft Boskalis niet de verwachting dat de overname de eerstkomende jaren zal bijdragen aan de winst voor rente en belastingen. Dat komt omdat de markt nog steeds erg slecht is voor bodemonderzoekers. De uitgangspositie van het bedrijf Boskalis wordt echter wel versterkt door de aankoop wanneer de markt zal gaan aantrekken.

Gardline
Het bedrijf Gardline werd in 1969 opgericht. Gardline heeft ongeveer 750 werknemers in dienst en is een familiebedrijf. In totaal heeft Gardline meer dan 15 onderzoeksschepen en 25 kleinere vaartuigen. De grootste vestigingen van Gardline bevinden zich in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast heeft Gardline ook activiteiten in andere landen zoals de Verenigde Staten, Brazilië en Singapore. Noordwest-Europa is de belangrijkste markt voor Gardline. Volgens Boskalis is de grootste concurrent van Gardline het bedrijf Fugro. Vooral op het gebied van bodemonderzoeken voor de olie- en gasindustrie vormen de bedrijven elkaars concurrent. Verder zijn ook windmolenparken een interessante ontwikkeling voor de bedrijven die zich bezig houden met het onderzoeken van de zeebodem. Zowel Fugro als Gardline houden zich bezig met het onderzoeken van de zeebodem, ook voor windmolenparken. Als Boskalis ooit in staat is om Fugro in te lijven ontstaat een bijzonder sterke organisatie op het gebied van het wereldwijde onderzoek naar de zeebodem.