Biodiversiteit gaat grotere rol spelen in de financiële sector vanaf 2020

Biodiversiteit is een term die vooral in het kader van milieu en omgeving wordt gebruikt. De term begint echter ook een steeds grotere rol te spelen in andere aspecten van de samenleving. Zo begint de financiële sector ook langzaam maar zeker meer gericht te worden op biodiversiteit. In totaal hebben financiële instellingen, waaronder 11 Nederlandse instellingen, toegezegd dat ze zich meer gaan inzetten voor biodiversiteit. Ze hebben deze toezegging gedaan op een congres over het verlies aan natuur.

In totaal beheren de instellingen meer dan 3000 miljard Euro. De instellingen die biodiversiteit gaan opnemen in hun beleid zijn overigens geen kleine namen. Tot de 11 bedrijven die vanuit Nederland deelnemen behoren ook ASR, de Rabobank. Aegon en Robeco. Deze instellingen hebben zelfs de belofte gedaan om hun bijdrage aan biodiversiteit te leveren doormiddel van investeringen en kredietverlening. Naast de instellingen hopen ook regeringsleiders op om natuurverlies te beperken. Volgens de initiatiefnemers is dit de eerste keer dat er een oproep wordt gedaan op het gebied van biodiversiteit op deze schaal.

De deelnemende instellingen willen ook dat er onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van de maatregelen en de totale omvang van het probleem. Er zijn ook organisaties die biodiversiteit minder hoog op de agenda hebben staan. Deze organisaties moeten daar ook op kunnen worden aangesproken. Deze organisaties zouden voor 2024 aangesproken moeten worden op hun beleid met betrekking tot biodiversiteit. Hoewel 2024 nog ver weg lijkt moeten veel organisaties nog behoorlijk wat werkzaamheden verrichten om de biodiversiteit te bevorderen.