De financiële sector wil stappen maken waarmee de positie van flexibele arbeidskrachten gelijkwaardiger wordt ten opzichte van vast personeel. Dit bericht werd dinsdag 10 december 2019 bekend gemaakt in Het Financieele Dagblad (FD). Op dezelfde dinsdag ondertekenen verzekeraar Achmea, vakbond De Unie, ING, Nationale Nederlanden, ASR, VGZ en de twee vakbonden FNV Finance en CNV Vakmensen een zogenaamde werkcode. In deze werkcode liggen afspraken die de positie van flexkrachten gelijkwaardiger moet maken ten opzichte van vaste krachten.
Er zijn in Nederland een groot aantal werknemers en zelfstandigen zonder personeel actief in de financiële sector op flexibele basis. De positie van flexwerkers is lang niet altijd even gunstig als die van vaste krachten. De werkcode moet dit moet gaan bewerkstelligen. Equal pay is al een factor waar bedrijven in Nederland zich aan moeten houden. Naast equal pay zijn er echter nog verschillende andere arbeidsvoorwaarden. Equal pay is in feite gelijke betaling van flexwerkers ten opzicht van vaste krachten. Freelancers en andere flexwerkers hebben echter lang niet altijd dezelfde rechten die vaste krachten wel in de cao hebben.
Architectenbureaus hebben in november al freelancers toegevoegd aan hun cao. Daarmee hadden de architectenbureaus als vastgelegd dat flexwerkers dezelfde rechten krijgen als collega’s in vaste dienst. De financiële sector komt nu doormiddel van een werkcode met vergelijkbare plannen. Daarmee is de financiële sector de tweede die in korte tijd meer rechten gaat vastleggen voor flexwerkers. Dinsdag werd het document door de aangegeven financiële instellingen ondertekend. Het document bevat vijf speerpunten die worden meegenomen in de cao-onderhandelingen van de sector van de komende jaren. In het document zijn mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling vastgelegd maar ook nog meer gelijke beloning (equal pay) en de toegang tot pensioenvoorzieningen.