Belgische regering gaf illegale staatssteun aan staalbedrijf tussen 2006 en 2011

De Europese Commissie heeft de Belgische regering op de vingers getikt. Na een grondig onderzoek is de Europese Commissie er achter gekomen dat Waalse autoriteiten doormiddel van fondsen de staalgroep Duferco geld hebben toegestopt. Dit gebeurde in de periode tussen 2006 en 2011. Volgens de Europese Commissie was deze financiële steun in feite illegale staatssteun.

Dit staat in een rapport dat woensdag 20 januari 2016 werd bekend gemaakt. Het rapport kwam tot stand na een grondig onderzoek dat vanaf oktober 2013 werd ingesteld. Op basis van dit rapport moet de Belgische regering 211 miljoen euro terugvorderen van het staalbedrijf Duferco.

Oneerlijke concurrentie
Volgens de Europese Commissie zouden particuliere investeerders nooit op die wijze geld in het metaalbedrijf hebben gestoken als de Waalse autoriteiten hebben gedaan. De subsidie die de Waalse autoriteiten hebben gegeven aan Duferco kan daarom worden beschouwd als oneerlijke concurrentie.

Overschot aan staalproductie
In Europa is sprake van een overschot aan staalproductie. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging moet Europa daarop een gepast antwoord geven. Dit antwoord ligt volgens de commissaris in het versterken van de concurrentiekracht van de metaalsector. Door het bieden van staatssteun kunnen duizenden banen in Europa in gevaar komen. Dit heeft de EU-commissaris benoemd in een verklaring.

Duferco vertrokken uit België
Inmiddels is het metaalbedrijf Duferco volledig teruggetrokken uit België. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager is dat een bewijs dat het bieden van staatssteun geen effectieve aanpak is voor de oplossing van financiële problemen. In plaats daarvan is het bieden van staatssteun alleen maar een aanpak die de problemen uitstelt. Bovendien is het bieden van staatssteun iets dat wordt bekostigd door de belastingbetaler. Volgens de EU-commissaris moet België daarom het geld nu gaan terughalen bij het metaalbedrijf.

Reactie van Technisch Werken
Het bieden van staatssteun is inderdaad een vorm van oneerlijke concurrentie. Het zorgt bovendien voor een vertroebeling van de markt. Hoe weet je nu welk bedrijf het goed doet in de markt en welke niet als men bepaalde bedrijven doormiddel van subsidie een financiële injectie geeft en andere bedrijf niet. Terecht dat de Europese Commissie dit aan de kaak stelt. Uiteraard moet het staalbedrijf het bedrag terugbetalen. Het bedrag zou dan als een (forse) lening kunnen worden beschouwd. Het terugbetalen van 211 miljoen euro kan nog best pittig worden. De vraag is of het metaalbedrijf in staat is om dat bedrag terug te betalen.