Nederlandse regering gaat verkoop elektrische auto’s stimuleren vanaf 2016

Noorwegen heeft al de ambitie uitgesproken om vanaf 2025 alleen nog maar de verkoop toe te staan van zogenaamde emissieloze auto’s. Nederland gaat zover nog niet. In Nederland heeft de Tweede Kamer eerder in 2016 wel een motie aangenomen waarin minister Kamp van economische Zaken wordt opgeroepen om de verkoop van elektrische auto’s in Nederland te stimuleren.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de verkoop van elektrische auto’s in Nederland bevordert wordt in de komen de jaren. De wens is dat er net als de doelstelling van Noorwegen alleen maar emissieloze auto’s worden verkocht over tien jaar. Dit is echter volgens het kabinet en de VVD te ambitieus.

Men heeft het dus vooral over de verkoop van benzine, diesel en gasauto’s. Men heeft het niet over een verbod op het gebruiken van deze emissie-auto’s. Zo ver wil de Europese Commissie echter wel gaan als het aan deze commissie ligt. De Europese Commissie heeft namelijk eerder al de wens uitgesproken om in 2050 alle benzine- en dieselauto’s van de weg te hebben. Verder moet in 2030 het gebruik van auto’s die rijden op fossiele brandstoffen in stedelijke gebieden zijn gehalveerd. Doormiddel van deze harde doelstellingen hoopt men in Europa de CO2-uitstoot flink terug te dringen.

Reactie van Technisch Werken

Het lijkt me erg lastig om het juridisch mogelijk te maken om het gebruik van emissie-auto’s te verbieden. Veel mensen hebben anno 2016 nog een auto die rijd op een fossiele brandstof. Daar zitten ook veel luxe en nieuwe auto’s tussen die vandaag de dag nog steeds worden geproduceerd en verkocht. Bovendien moet me ook een oplossing bedenken voor al die auto’s die niet meer gebruikt mogen worden. Kan men deze auto’s ombouwen? Of kan men de motoren vervangen? Als dat niet het geval is krijgen autoslopers het de komende jaren nog druk. En dat zorgt ook voor meer afval. Dat is ook zeker niet CO2 neutraal.