Staalbedrijf Ilva moet illegale staatssteun Italië terugbetalen in 2018

De Europese Commissie heeft na een diepgaand onderzoek bepaald dat Italië illegale staatssteun heeft verleend aan staalbedrijf Ilva. Er zijn in 2015 volgens de Europese Commissie twee leningen verstrekt aan het staalbedrijf die duidelijk onder de marktprijs waren. Dat zorgt er voor dat er in totaal 84 miljoen euro moet worden teruggevorderd van het staalbedrijf. Het bieden van staatssteun in de vorm van leningen onder de marktprijs is in strijd met de EU-regels.

Deze kwestie staat overigens los van een ander onderzoek naar Ilva. Dat andere onderzoek is gericht op de voorgenomen overname van het bedrijf door staalproducent ArcelorMittal. Het huidige besluit zou geen gevolgen mogen hebben voor de bedrijven die verschillende bedrijfsonderdelen van Ilva willen kopen aldus Brussel. Ilva is op basis van het besluit van de Europese Commissie zelf verantwoordelijk voor het terugbetalen van de kredieten.

In 2016 werd door de Europese Commissie gestart met een onderzoek. De staalmarkt stond onder druk en verschillende concurrenten van het Italiaanse staalbedrijf hebben het moeilijk om zich staande te houden. De mogelijk illegale hulp werd door verschillende concurrenten in 2014 en 2015 bij de Europese Commissie  aangekaart. EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging had in een reactie aangegeven dat Ilva voordeel genoot ten opzichte van de concurrentie bij twee van de vijf steunmaatregelen die het bedrijf in die periode had gekregen.