Geen gedwongen ontslagen bij staalbedrijf Tata Steel Nederland in 2018

De Europese fusie van de staalproducenten Tata Steel en ThyssenKrupp gaat door en zal ongeveer 300 tot 400 arbeidsplaatsen gaan kosten in Nederland. Toch geeft het bedrijf Tata Steel aan dat er geen gedwongen ontslagen zullen vollen. Het verdwijnen van de functies zal worden opgevangen door het natuurlijke verloop van het personeelsbestand. Dit bericht heeft Tata Steel Nederland bekend gemaakt aan de vakbond FNV.

Volgens FNV-bestuurder Aad in ’t Veld wordt er nog steeds onderhandeld met de directie van het staalbedrijf. De vakbondsbestuurder geeft aan dat er nog geen akkoord op tafel ligt. Over het onderwerp werkgelegenheid zouden de vakbond en de top van TataSteel echter wel met elkaar tot overeenstemming zijn gekomen. De volgende stap is het spreken over de arbeidsvoorwaarden van de circa 10.000 Tata-werknemers in Nederland. Volgende week wordt verder gesproken over deze arbeidsvoorwaarden.

Een deel van het personeel is nog steeds niet gerustgesteld. Toen er berichten in het nieuws kwamen over een fusie tussen TataSteel en TyssenKrupp ontstond er veel onrust onder het personeel. Met het huidige bericht, dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, hoopt het bedrijf het personeel gerust te stellen. De vakbondsbestuurder van de FNV geeft aan dat gedwongen ontslagen op korte termijn niet aan de orde zijn. In ieder geval tot 2026 zullen er geen gedwongen ontslagen vallen volgens In ’t Veld.