Autofabriek VDL Nedcar sloot maandag 13 september 2021 opnieuw vanwege chiptekort

Sinds maandag liggen de werkzaamheden bij VDL Nedcar stil. Dit is de enige autofabriek in Nederland. De fabriek heeft net als andere autofabrieken wereldwijd de grootste moeite om aan bepaalde onderdelen te komen. Het gaat hierbij met name om het tekort aan chips. Dit chiptekort heeft meerdere autofabrieken in de wereld in de problemen verwacht. De verwachting is dat VDL Nedcar de productie gaat hervatten komende donderdag en vrijdag. Het bericht werd dinsdag 14 september 2021 bekend gemaakt door een woordvoerder van de autofabriek aan nieuwswebsite NU.nl. Het bericht werd aan de nieuwswebsite bekend gemaakt na berichtgeving door Het Financieele Dagblad (FD).

Computerchips voor auto’s

Er is al maanden een tekort aan specifieke componenten voor auto’s. Dit tekort heeft echter niet te maken met zozeer een tekort aan grondstoffen maar juist met een grote toename in de vraag naar elektronische producten. Door de coronacrisis hebben veel mensen hun werkplek naar thuis verplaatst. Daardoor nam de vraag naar digitale communicatieapparatuur toe. Hierbij kun je denken aan laptops maar ook aan gamingcomputers, smartphones en andere elektronische producten. De vraag naar computerchips is explosief gestegen. Inmiddels kunnen bepaalde bedrijven hun producten vanwege dit tekort niet meer effectief produceren. Op dit moment hebben vooral autoproducenten grote problemen met het verkrijgen van de juiste chips. Dat is logisch want auto’s hebben verhoudingsgewijs veel verschillende computergestuurde delen die er voor zorgen dat een auto niet meer goed functioneert als er een tekort aan onderdelen is.

Elektronische componenten in auto’s

Zo bevat een auto een boardcomputer die er voor zorgt dat de bestuurder veel relevante informatie krijgt tijdens het rijden in de auto. Daarnaast zorgen de chips er voor dat rijhulpsystemen en sensoren goed functioneren. Als deze systemen niet werken kan de auto niet goed functioneren. Daarom zijn chips van groot belang voor auto’s.