Kringloopwinkels hadden nauwelijks last van coronacrisis in 2020

Het afgelopen jaar hebben winkels voor tweedehands spullen bijna geen last gehad van de coronacrisis. Door de coronapandemie en de maatregelen die daarop volgden hebben kringloopwinkels slechts een krimp van 5 procent gehad in hun inkomsten. Daarnaast nam het aantal medewerkers bij kringloopbedrijven zelfs toe. Er zijn in 2020 evenveel spullen opgehaald als in 2019. Het jaar 2019 was overigens een record jaar op dat gebied. In 2020 hebben kringloopbedrijven in totaal voor ongeveer 150 miljoen kilo aan spullen binnen gekregen.

Kringloopwinkels in Nederland

Dit aantal is zoals genoemd net zo veel als in 2019. Deze gegevens werden dinsdag 14 september 2021 bekend gemaakt in een artikel van Trouw van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Het gaat bij de publicatie van de cijfers alleen om de 212 winkels die als kringloopwinkel zijn aangesloten bij de BKN. Dat zijn met name de grotere kringloopwinkels die in heel Nederland ongeveer 60 procent van de totale kringloopmarkt vertegenwoordigen.

Veel goederen

Door de lockdown moesten kringloopwinkels vorig jaar in maart en april tijdelijk hun deuren sluiten. Toch wisten kringloopbedrijven hun omzet redelijk op peil te houden. Ook kwamen er na de lockdown log steeds veel goederen binnen. Daarom nam het aantal werknemers en vrijwilligers toe bij deze bedrijven. Het aantal mensen dat werkzaam was in kringloopbedrijven steeg van 10.881 naar 11.435 werknemers. Daarnaast heeft het coronasteunpakket van de overheid er ook voor gezorgd dat kringloopbedrijven hun personeel hoefden te ontslaan.