Arbeidsmigratie moet eerlijker vanaf 2017 aldus Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher is momenteel nog minister en verantwoordelijk voor onder andere de arbeidsmarkt. Hij heeft echter ook bekend gemaakt dat hij lijsttrekker wil worden van de PvdA. Dit zorgt er voor dat hij duidelijke standpunten naar voren moet dragen over zijn visie op de PvdA en de koers van de partij. Asscher heeft hiervoor een zevenpuntenplan geschreven met de naam “voor een trots en sociaal Nederland”. Dit plan heeft hij als ingezonden stuk aan het Algemeen Dagblad verstrekt.

Een belangrijk punt dat Asscher hierin benoemt is de arbeidsmigratie in Europa. Deze moet volgens hem veel eerlijker worden geregeld. Asscher maakt zich zorgen over de toekomst van Nederland. Dit heeft onder andere te maken met de samenwerkingsverbanden binnen Europa. Door Europese afspraken kunnen werknemers uit andere Europese landen ook in Nederland werken alleen gebeurd dat op dit moment niet eerlijk.

Door de Europese regels kunnen bijvoorbeeld Roemeense bouwvakkers voor een lager loon in Nederland werken dat de Nederlandse bouwvakkers die hetzelfde werk uitvoeren. Volgens Asscher kan dit verschil oplopen tot een paar honderd euro per maand. Dit verschil is zo groot dat het voor Nederlandse werkgevers aantrekkelijker is om buitenlandse werknemers te prefereren boven Nederlandse werknemers. Hierdoor kan een Nederlandse werknemer moeilijk aan het werk komen in eigen land. Volgens Asscher moeten deze regels daarom verdwijnen.