Amsterdamse beurs behaald jaarrecord op dinsdag 29 december 2020

Hoewel 2020 vooral in het teken zal blijven staan als het jaar waarin er sprake is geweest van een grote economische teruggang blijkt aan het einde van het jaar ook positief nieuws naar voren te komen. Op dinsdag 29 december 2020 werd namelijk een nieuw record bereikt voor 2020 op de Amsterdamse beursindex. Dit nieuwe jaarrecord werd notabene gehaald tijdens de tweede lockdown. Ongeveer rond half 11 in de ochtend kwam de AEX boven de 633 punten uit. Dat is hoger dan in februari toen de beurs op 632 punten terecht kwam. Dat betekent dan de beurs boven het niveau uitkwam van vlak voor de coronacrisis.

Beurskoers onderuit

Door de coronacrisis daalde de index op de Amsterdamse beurs aanzienlijk. Niet alleen in Amsterdam werd er minder gehandeld in aandelen, overal in de wereld kelderden beurzen. Het dieptepunt op dit gebied lag halverwege maart. Toen lag de beurskoers beneden de grens van 400 punten. Vanaf dat moment ging het met ups en downs wat beter met de handel in aandelen. De laatste weken was er duidelijk een herstel merkbaar. Het was daarom te verwachten dat vlak voor het einde van 2020 toch nog een piek genoteerd werd in de beursindex en dat gebeurde ook. Niet alleen de beurskoersen lijken zich te herstellen.

Herstel aan einde van 2020

De gehele economie lijkt langzaam maar zeker uit een dal omhoog te klimmen. Dat blijkt ook uit het vertrouwen van producenten dat aan het herstellen is. Al spoedig zal ook effect merkbaar worden onder consumenten. Die zullen door een hernieuwd vertrouwen in de economie en hun eigen koopkracht ook weer meer uitgaven doen. Dat gebeurd al helemaal wanneer de lockdown maatregelen ten einde komen en de winkels weer open gaan.