Amerika gaat vanaf 2022 meer zonne-energie produceren

De komende jaren gaat Amerika meer energie produceren uit zonlicht. De huidige Amerikaanse president Joe Biden heeft aangeven dat er verschillende maatregelen moeten worden genomen. Zo wordt onder andere de productie van zonnepanelen aanzienlijk opgeschroefd. Om er voor te zorgen dat er in Amerika zoveel mogelijk zonnepanelen worden geplaatst worden er ook geen extra importheffingen doorgevoerd op goedkope panelen uit Zuidoost-Azië. Dit bericht werd bekend gemaakt door nieuwsdienst Reuters. De maatregelen die de Amerikaanse president heeft afgekondigd komen heel laat. Ten opzichte van andere landen in de wereld is Amerika het enige land waarin de productie van zonne-energie is vertraagd.

Energieagentschap IEA

Dat heeft het energieagentschap IEA bekend gemaakt. In Amerika worden nauwelijks investeringen gedaan op het gebied van zonne-energie omdat Amerika veel producten hiervoor uit het buitenland importeert. Met name uit Azië worden veel goedkope zonnepanelen gehaald die worden gebruikt voor de productie van zonne-energie in Amerika. Een aantal jaren geleden had Amerika juist invoerheffingen ingesteld op zonnepanelen uit China. Door deze importheffingen zouden Amerikaanse fabrikanten van zonnepanelen een concurrentievoordeel hebben. Er zouden mogelijk ook importheffingen worden doorgevoerd op panelen uit diverse Zuidoost-Aziatische landen, zoals Vietnam en Thailand. Deze landen zouden mogelijk de Chinese zonnepanelen doorvoeren naar Amerika waardoor de importheffingen zouden worden omzeild.

Meer zonnepanelen produceren

Hoewel de invoerheffingen voor Amerikaanse fabrikanten van zonnepanelen gunstig zijn is niet iedereen er blij mee. Zo wordt het aanleggen van zonneparken bijzonder kostbaar als men geen goedkope zonnepanelen uit China kan invoeren omdat deze aanzienlijk in prijs zijn gestegen door de importheffingen. Om die reden zijn veel projecten stopgezet. De komende twee jaar zal Amerika daarom geen invoertarieven heffen op panelen uit Zuidoost-Aziatische landen. De importheffingen op Chinese producten zullen echter de komende tijd nog wel van kracht blijven. De komende tijd zullen Amerikaanse bedrijven bovendien meer productiecapaciteit moeten realiseren op het gebied van zonnepanelen. Over twee jaar moet deze productiecapaciteit uitkomen op 22,5 gigawatt. De maatregel moet de energietransitie bevorderen en moet het land minder afhankelijk maken van het buitenland op dit gebied.