Afzetprijzen industrie omhoog in juni 2018

De Nederlandse industrie heeft hogere afzetprijzen doorgevoerd in de maand juni 2018. Deze hogere afzetprijzen houden verband met de stijging van de olieprijs. Ten opzichte van de maand juni 2017 vielen de prijzen die fabrikanten voor hun producten rekenden in 2018 ongeveer vijf procent hoger uit. Dit bericht werd maandag 30 juli 2018 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijsstijging die de industrie heeft doorgevoerd is hoger dan een maand eerder. Vorige maand was er nog sprake van een stijging van 3,7 procent op jaarbasis. Met name in de aardolie-industrie zijn de afzetprijzen sterk toegenomen. Dit gebeurde vanwege de olieprijzen die omhoog zijn gegaan. De prijs van een vat olie was in de maand juni gemiddeld ongeveer 65 euro. Dat is een stijging van 53 procent ten opzichte van de olieprijs in de maand juni 2017.

Daardoor werden producten van de aardolie-industrie in juni gemiddeld 40,5 procent duurder dan in juni 2017. In de chemische industrie namen de afzetprijzen ook toe. In deze sector stegen de prijzen met ongeveer zeven procent. Ook dit was grotendeels het gevolg van de stijgende prijzen in de oliebranche. Niet alleen deze sectoren hadden overigens te maken met prijsstijgingen. De metaalindustrie en de machinebouw hadden ook hogere afzetprijzen evenals de auto-industrie en de kunststofindustrie.

Er zijn ook sectoren waarin de prijzen zijn gedaald in de maand juni. De voedingsmiddelenindustrie had te maken met een prijsdaling in deze periode evenals de elektrotechnische industrie. Deze sectoren houden minder verband met de olieprijzen en de oliemarkt. Hoewel de olieprijs in 2018 is gestegen ten opzichte van 2017 is deze sector nog steeds erg onrustig. De olieprijs daalt en stijgt op basis van politieke ontwikkelingen en productieafspraken die door de OPEC en Rusland worden gemaakt. Nieuwsberichten zorgen er al voor dat de prijs van olie stijgt of daalt. Dat maakt dat deze sector zeer sterk onderhevig is aan speculatie en emotie.