Aflossingsvrije hypotheken populair onder jonge huizenkopers in 2021

Steeds meer mensen willen een aflossingsvrije hypotheek als ze een woning aanschaffen. De vraag naar aflossingsvrije hypotheken neemt toe. Dit komt naar voren uit gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Volgens deze adviesketen voor hypotheken zijn er vooral veel hypotheken die zijn overgesloten. Bij deze oversluitingen worden bestaande aflossingsvrije hypotheek overgezet naar een andere aflossingsvrije hypotheek. Naast deze ontwikkeling merkt HDN ook dat er een toenemende belangstelling is onder mensen die aanpassingen doen in hun hypotheek omdat ze hun woning willen verbouwen.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Aflossingsvrije hypotheken zijn hypotheken waarbij de hypotheeknemer alleen rente betaald en geen geld aflost op het geleende bedrag. Dit betalen van de rente duurt tot de einddatum van de hypotheek. De maandlasten worden doordat er geen aflossing plaatsvind aanzienlijk lager. Toch is de hypotheekrente voor een aflossingsvrije hypotheek vaak hoger dan de rentes die moeten worden betaald voor andere hypotheekvormen. Als men een aflossingsvrije hypotheek wil kan over het algemeen niet meer worden geleend dan bij een hypotheek waarbij wel sprake is van een aflossing. Mensen die hun hypotheek willen verhogen met een aflossingsvrije hypotheek hebben geen recht meer op aftrek. Voor 2013 was dat echter wel het geval. Dat heeft overigens voor grote problemen gezorgd op de woningmarkt. Er werden veel aflossingsvrije hypotheken verstrekt.

Aflossingsvrije hypotheken en dalende huizenprijzen

Toen echter de huizenprijzen op een dieptepunt belanden in 2013 ontstonden er grote problemen. Er stonden woningen spreekwoordelijk onder water. Dat heeft er voor gezorgd dat mensen met een restschuld bleven zitten als ze hun woning moesten verkopen tegen een lagere prijs dan de prijs waarvoor de woning oorspronkelijk was gekocht en het hypotheekbedrag dat daaraan was gekoppeld. De overheid bleek toch geen voorstander van aflossingsvrije hypotheken en heeft het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek daarom zoveel mogelijk ontmoedigd. Omdat de woningprijzen steeds hoger zijn geworden de afgelopen tijd ontstaat een situatie die vergelijkbaar is als de periode voor 2013. De aflossingsvrije hypotheek is de afgelopen jaren populairder geworden. In 2020 was 52 procent van de 541.000 hypotheekaanvragen die werden afgesloten voor een gedeelte aflossingsvrij. Dat percentage is tot augustus 2021 al 55 procent van de afgesloten hypotheken.