ACM: Nederlandse energiemarkt in 2022 instabiel maar waarschijnlijk geen faillissementen onder energieleveranciers

De komende tijd zal de energiemarkt instabiel blijven volgens de ACM. Op basis van gesprekken die de markttoezichthouder heeft gehouden met energieleveranciers zullen de komende tijd echter weinig leveranciers van energie failliet gaan. Door de hoge prijzen voor gas en stroom blijft de energiemarkt echter bijzonder instabiel. Door de ontwikkelingen met betrekking tot de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is er veel onzekerheid. In korte tijd kan er veel veranderen. Als een grote energieleverancier failliet gaat kan dat op korte termijn een domino-effect opleveren voor de energiemarkt. Dan kunnen er meerdere bedrijven gaan volgen. Inmiddels is de energiemarkt wel stabieler geworden dan de afgelopen periode. In het najaar van 2021 stegen de energieprijzen in korte tijd naar grote hoogten.

Energievraag omhoog en aanbod omlaag

Dat kwam onder andere omdat de energievraag omhoog schoot toen de coronacrisis voorbij raakte. De vraag naar energie ging omhoog en tegelijkertijd deed de winter haar intrede in Europa. Een extreem effect werd ook bereikt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De oorlog tussen de landen heeft voor een hoop sancties gezorgd maar de energiemarkt lijkt momenteel weinig last te hebben van deze ontwikkelingen. Het aantal bedrijven in de energielevering dat failliet is gegaan nam toe. Energieleveranciers zoals onder andere Welkom Energie, Anode Energie en Enstroga, gingen failliet.

Geen nieuwe faillissementen verwacht

Dat zorgde voor grote problemen want veel klanten moesten overstappen naar andere energieleveranciers. Daarbij kregen ze ook te maken met enorme stijgingen in energieprijzen, de vaste lasten van deze klanten gingen door de faillissementen omhoog. Inmiddels heeft de toezichthouder ACM energieleveranciers benaderd voor een gesprek. In het gesprek met de energieleveranciers heeft de ACM extra informatie gevraagd over de financiële situatie van de energieleveranciers. Volgens de ACM kan op basis van deze informatie geconcludeerd worden dat er op korte termijn geen risico is dat er een volgende energieleverancier failliet zal gaan.