ABN AMRO starters profiteren nauwelijks van nieuwe regelingen op de woningmarkt in 2021

Volgens de ABN AMRO hebben starters het nog steeds lastig op de woningmarkt. Nieuwkomers op de woningmarkt hebben nauwelijks profijt van nieuwe regels. Dit is een teleurstellende conclusie want juist voor starters zijn op de woningmarkt verschillende veranderingen doorgevoerd die hun kans op een woning moeten vergroten. Zo is de overdrachtsbelasting voor deze groep aanzienlijk verlaagd. Hier blijken vooral de zittende eigenaren van te profiteren. Dit bericht werd dinsdag 13 april 2021 bekend gemaakt door de ABM AMRO.

Starters op de woningmarkt in 2021

De overheid heeft per 1 januari 2021 verschillende maatregelingen doorgevoerd die de positie van starters op de woningmarkt zou moeten verbeteren. Vanaf die datum is onder andere de overdrachtsbelasting verlaagd voor de groep starters. Onder deze groep verstaat de overheid mensen die voor het eerst een woning kopen en jonger zijn dan 35 jaar. Bovendien is ook het maximale hypotheekbedrag voor starters met een studieschuld omhooggegaan. De positie van starters is door deze maatregelen slechts voor korte duur verbeterd. Voor de langere termijn zijn deze maatregelen geen oplossing. De kans is bovendien groot dat nu starters meer kunnen lenen ze ook meer gaan bieden op woningen waardoor de woningprijzen juist verder omhoog gaan. Ook het feit dat ze weinig hypotheekrente hoeven te betalen zorgt er voor dat de woningprijs alleen maar verder omhoog gaat. De lagere overdrachtsbelasting kan in het financiële plaatje mee worden genomen zodat ook vanuit die invalshoek meer geboden gaat worden op woningen.

Werkloosheid

De bank verwacht dat er bovendien meer werkloosheid op de arbeidsmarkt zal ontstaan en dat de krapte op de woningmarkt zal aanhouden. Er komen namelijk te weinig nieuwe woningen bij op de woningmarkt. De woningmarkt krijgt geen extra aanbod maar de vraag op de woningmarkt blijft groot. Als de lage hypotheekrente op een gegeven moment verandert en steeds hoger wordt zal het voor steeds meer mensen moeilijk worden om een woning aan te schaffen voor een betaalbare prijs. Door het aanhoudende woningtekort worden de woningprijzen alleen maar verder opgedreven. Het gevolg is dat mensen die een woning gaan kopen steeds verder in de financiële problemen gaan komen. Er wordt ook afscheid genomen van cruciale ontbindende voorwaarden waardoor het financiële risico alleen maar verder gaat toenemen.

Personeelstekort in de bouw

De ABN AMRO geeft aan dat het bouwen van nieuwe woningen zal bijdragen aan de oplossing. Deze oplossing is natuurlijk al door meer organisaties aangedragen maar klinkt eenvoudiger dan de praktijk. Zo kunnen er niet eenvoudig weg meer woningen worden bijgebouwd als er geen voldoende plekken beschikbaar komen om meer woningen te realiseren. Daarnaast merk je ook een groot tekort aan bouwpersoneel op de arbeidsmarkt. Het bouwen in Nederland is vakmanschap en vereist mede met het oog op duurzaamheid en verduurzaming steeds vaker specialisten. Juist deze specialisten zijn niet of nauwelijks aanwezig. Dat maakt dat de bouwsector de doelstellingen van de overheid op het gebied van het aantal nieuwbouwwoningen niet kan nakomen. De problemen in de bouw zijn daarom meer een personeelsprobleem. Daar moet de overheid zich van bewust worden. Zonder gekwalificeerd personeel kun je niet bouwen en zal ook het tekort aan woningen niet worden opgelost.