Afgelopen maandag is de prijs van een megawattuur aardgas gedaald tot onder de 30 euro. Sinds augustus 2023 is de prijs van aardgas niet zo laag geweest. Hoewel het in Europa wat kouder wordt blijken de aardgasvoorraden nog steeds heel goed gevuld te blijven. De vraag naar aardgas stijgt daardoor ook in de wintermaanden nauwelijks. Net als bij alle markten draait het om vraag en aanbod. Bovendien speelt ook emotie een grote rol. Het valt echter op dat de effecten van de nieuwsberichten uit Oekraïne en het Midden-Oosten heel beperkt zijn. Hoewel de wereld zeker nog niet vredelievender is geworden en er politieke onrust heerst lijkt de aardgasprijs verder te dalen. De aardgasprijs kwam maandag 15 januari uit op 29,40 euro. Dit was echter voor een korte periode maar deze prijs lag wel 8 procent lager dan de slotkoers van aardgas op vrijdag vorige week.
Aardgasprijs daalt
Sinds oktober vorig jaar is de aardgasprijs al aan het dalen. In de maand oktober 2023 lag de prijs voor een megawattuur aardgas nog op 55 euro. De oktobermaand is in feite nog een onzekere maand want de echte winter moet dan nog beginnen. Daardoor kunnen landen extra aardgas gaan inkopen om te voorkomen dat ze bij een hele koude winter in de knel komen te zitten. Als de winterperiode eenmaal is aangebroken wordt er steeds meer duidelijk over het verloop van de temperatuur maar ook over het verloop van het aardgasverbruik. Inmiddels is duidelijk dat de gasvoorraden in Europa gemiddeld nog voor 80 procent gevuld zijn. Dat geeft voor veel landen voldoende rust en vertrouwen dat ze de winterperiode voldoende aardgas hebben om woningen, utiliteit en de industrie te voorzien.
Energietransitie onder druk
Zoals gebruikelijk verlagen de energieleveranciers niet meteen de leveringsprijzen voor aardgas. Daar zit altijd een vertraging in. Het is nog even afwachten wanneer huishoudens daadwerkelijk minder gaan betalen voor aardgas. Ondertussen lijkt de lage aardgasprijs ook voor een andere tendens te zorgen. De vraag naar warmtepompen en andere vormen van duurzame verwarming neemt af. Door de lage aardgasprijs lijkt de energietransitie voor veel mensen minder rendabel en minder urgent. Daarbij moet worden opgemerkt dat deze beeldvorming echt een momentopname is. De aardgasprijs heeft de afgelopen jaren een bijzonder grillige koers gevaren. Zo steeg de aardgasprijs in 2021 en 2022 aanzienlijk. Mensen die hun verwarmingssysteem kunnen verduurzamen zouden deze overweging ook voor de toekomst moeten maken. Het is namelijk onduidelijk of de aardgasprijs op de korte of lange termijn stabiel omlaag gaat.