Aardgasprijs weer gedaald eind augustus 2023

De handelsprijs voor aardgas is de afgelopen dagen met ongeveer 30 procent gedaald. Deze daling heeft te maken met de berichtgeving over een mogelijke afwending van een staking onder het productiepersoneel van belangrijke productielocaties voor vloeibaar aardgas in Australië. Maandag werd voor een korte periode nog 42 euro voor een megawattuur aardgas betaald. Een aantal dagen later daalde de prijs van aardgas weer aanzienlijk. Op donderdag 24 augustus 2023 kwam de prijs van aardgas onder de 30 euro te liggen. Dat is een daling van 30 procent in een paar dagen tijd. De daling zet echter niet verder door. Inmiddels is de prijs van aardgas al weer gestegen tot 32 euro per megawatt uur.

Aardgasprijs

De afgelopen week steeg de prijs van aardgas omdat er problemen ontstonden op de productielocatie van lng in Australië. Deze problemen zouden er voor kunnen zorgen dat de productie van lng beperkt zou worden. In Australië is het personeel ontevreden over de arbeidsvoorwaarden. Ze hadden gedreigd om te staken. Inmiddels is duidelijk geworden dat de stakingen waarschijnlijk niet doorgaan. Dat heeft voor een bepaalde geruststelling gezorgd op de aardgasmarkt. Het lng dat in Australië wordt geproduceerd gaat echter niet naar Europa maar naar China.

Geruchten

Desondanks heeft de berichtgeving over de productielocatie in Australië ook invloed op de gasprijs van Europa. Hoe minder lng wereldwijd wordt geproduceerd hoe groter de kans is dat de andere leveranciers te maken krijgen met meer vraag. Het aanbod gaat omlaag en de vraag omhoog waardoor de aardgasprijs gaat stijgen. China moet dan concurreren met Europa in de lng gashandel. De ontwikkelingen in de lng hebben wel duidelijk gemaakt wat het effect is van geruchten over mogelijke stakingen. De aardgasmarkt is nog steeds kwetsbaar.