Prijs zonnepanelen daalt mogelijk in 2024

Ongeveer een jaar geleden waren zonnepanelen razend populair. Door de focus op de energietransitie vanuit de overheid maar ook vanuit het bedrijfsleven werden steeds meer zonnepanelen aangeschaft. De energieprijzen lagen ten gevolge van de oorlog in Oekraïne en de daarop volgende sancties heel erg hoog. In plaats van aardgasgestookte cv-installaties werden elektrische warmtepompen veel populairder. Om de kosten van een warmtepomp te beperken hebben veel mensen besloten om veel zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dat heeft voor een enorme vraag naar zonnepanelen gezorgd. Er ontstonden steeds meer bedrijven waaronder zzp’ers die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van zonnepanelen. Zo kregen installateurs er in korte tijd veel concurrenten bij.

Grote voorraden zonnepanelen

Bedrijven hebben ten gevolge van de sterke vraag naar zonnepanelen veel van deze pv-panelen op voorraad liggen. De magazijnen raken nauwelijks leeg nu de vraag naar zonnepanelen aan het afnemen is. Inmiddels is de vraag naar pv-panelen weer op het normale niveau beland, namelijk het niveau van voor de energiecrisis. Het aanbod aan zonnepanelen is echter wel aanzienlijk gegroeid vanwege de grote voorraden. Daarom is de kans groot dat installatiebedrijven de zonnepanelen tegen een scherpere prijs gaan verkopen. Volgens de organisatie Milieu Centraal zijn zonnepanelen in Nederland gemiddeld meer dan 30 procent goedkoper ten opzichte van vorig jaar.

Salderingsregeling mogelijk niet afgebouwd

Door de lagere prijs van zonnepanelen is ook de terugverdientijd van deze installaties korter. Gemiddeld zou de terugverdientijd onder de zes jaar liggen. In de berekening is bovendien rekening gehouden met het afbouwen van de salderingsregeling die plaatsvind vanaf 2025. Mogelijk wordt deze salderingsregeling niet helemaal afgebouwd want de Eerste Kamer moet nog instemmen met dit voorstel. Als de salderingsregeling toch lager blijft doorlopen dan zal de terugverdientijd van de afgeprijsde zonnepanelen nog lager zijn.

Energienet belangrijke factor

In de toekomst moet er wel steeds meer rekening worden gehouden met de belasting van het energienet. In sommige streken van Nederland kunnen nauwelijks zonnepanelen worden geplaatst omdat er te veel elektriciteit wordt getransporteerd op het energienet. Daar zal het verkopen en plaatsen van zonnepanelen gepaard gaan met het nodige onderzoek. Het energienet wordt om die reden een steeds belangrijkere factor in de ontwikkeling van projecten met betrekking tot zonnepanelen, warmtepomp en bovendien laadpalen. Als deze componenten hebben namelijk een invloed op het energienet.