Aantal werkenden fors gedaald in tweede kwartaal 2020

Het aantal mensen met betaald werk is in het tweede kwartaal aanzienlijk afgenomen. In het tweede kwartaal zijn ongeveer 340.000 mensen met betaald zonder werk geraakt. De reden waarom deze grote groep de arbeidsmarkt heeft verlaten verschilt. De cijfers over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt werden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen vrijdag 18 september 2020 bekend gemaakt. Het is onduidelijk of deze groep tijdelijk of voor langere duur werkloos blijft.

Volgens het CBS is het aantal baanverlaters nog niet eerder zo groot geweest in Nederland. Het statistiekbureau heeft aangegeven dat er vooral veel mensen in de horeca zonder baan zijn geraakt. Dat is natuurlijk geen nieuws want de horecaondernemers hebben de coronacrisis en de corona-lockdownmaatregelen hard gevoeld. Daarnaast zouden echter ook veel taxichauffeurs en receptionisten hun baan zijn verloren.

Het is niet alleen slechter gegaan met de arbeidsmarkt in Nederland. Zo hebben 208.000 mensen die tot en met april nog thuis zaten betaald werk gevonden. Daardoor daalde het aantal mensen met betaald werk netto met 132.000 personen. Het CBS heeft aangegeven dat het gebruikelijk is dat het aantal werknemers juist toeneemt in het tweede kwartaal. Onder de 340.000 baanverlaters waren 175.000 mannen en 163.000 vrouwen.