Aantal bouwvergunningen voor nieuwe woningen gedaald in derde kwartaal 2022

In het derde kwartaal van 2022 is het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwhuizen gedaald. Deze afname heeft plaatsgevonden ten opzichte van een kwartaal eerder maar ook ten opzichte van een jaar geleden. Dit was ook al het geval in de eerste twee kwartalen van 2022. Dit bericht werd donderdag 17 november 2022 bekend gemaakt door het statistiekbureau CBS die cijfers bekend maakte.

Nieuwbouwvergunningen

Volgens het CBS zijn in het derde kwartaal 14.600 nieuwbouwvergunningen voor woningen afgegeven. Dit aantal is 3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021. In heel 2022 zijn in Nederland 48.100 vergunningen verleend. Dit totale percentage ligt 12 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Er wordt door het CBS geen oorzaak genoemd van de daling.

Woningtekort

De daling in het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is geen goed nieuws voor de Nederlandse woningvoorraad. De overheid wil dat er tot 2030 in Nederland in totaal 900.000 woningen worden bijgebouwd. Gemiddeld zouden er dan ongeveer 100.000 woningen per jaar moeten worden bijgebouwd. De komende jaren wordt het heel moeilijk om dit aantal nieuwe woningen te bouwen. Er komt een economische dip aan en daarnaast gaat ook de hypotheekrente verder omhoog.

Stikstof

Bovendien worden er ook minder bouwvergunningen afgegeven. Dat zorgt er voor dat er ook minder woningen gebouwd mogen worden. Ook wanneer de economie aan gaat trekken is men afhankelijk van bouwvergunningen. Het feit dat er minder bouwvergunningen komen kan ook het gevolg zijn van andere wetgeving. Zo heeft de stikstofwetgeving ook grote invloed op de bouw.