29,7 Procent van de zzp’ers in de bouw was verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid in 2017

Een groot aantal zelfstandigen zonder personeel heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. In de financiële dienstverlening zijn de meeste zzp’ers in bezit van een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. In deze sector is 32 procent van de zelfstandigen zonder personeel verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. In de bouw is 29,7 procent van de zzp’ers hiervoor verzekerd. Over het algemeen sluiten mannen vaker een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid af dan vrouwen.

Ongeveer 24,8 procent van de mannen onder de zzp’ers is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid tegen 8,7 procent van de vrouwen die werken op zzp-basis. Deze gegevens komen naar voren uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS publiceerde de uitkomsten daarvan in een Monitor op woensdag 15 mei 2019. Een groot aantal zzp’ers vind de kosten voor de premie voor arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) te hoog en een andere groep gaat er vanuit dat hen toch niets zal overkomen. Dit laatste uitgangspunt is echter een gevaarlijke gok.

Met name in zware technische beroepen in de bouw of werktuigbouwkunde zijn de risico’s op schade en letsel groot. Daarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering een belangrijk vangnet mochten er calamiteiten en ongevallen ontstaan. De overheid stimuleert zelfstandigen zonder personeel om zich voor arbeidsongeschiktheid te verzekeren.