Benamingen voor vlam vertragende of niet-vlamonderhoudende kleding

In de techniek is beschermende kleding dikwijls noodzakelijk om het lichaam van de technische medewerker te beschermen tegen de schadelijke invloeden die van buitenaf. Als kleding speciaal is ontwikkeld om iemand te beschermen tegen brandwonden en hitte dan spreekt men ook wel van brandvrije kleding. Dit is echter spreektaal, kleding is uiteraard brandvrij tenzij het in de brand staat.

Termen voor kleding die tegen brand en hitte beschermd
Uiteraard bedoelt men in dit geval dat de kleding iemand tegen brand beschermd en daarmee brandwerend is. Een andere term is vlamdovende kleding of niet-vlamonderhoudende kleding. Wat met vlamdovende kleding wordt bedoelt zal duidelijk zijn. Met niet vlamonderhoudende kleding wordt bedoelt dat de kleding niet brandbaar is en daardoor geen vlam onderhoud. Vlammen die in contact komen met deze kleding zullen geen of zeer moeilijk vat krijgen op niet vlamonderhoudende kleding. De persoon die deze kleding draagt is daardoor zo goed mogelijk beschermd. Men noemt deze kleding ook wel onbrandbare kleding. Onbrandbare kleding is dus kleding die gemaakt is van materialen die niet branden. Soms is deze kleding voorzien van een speciale coating die er voor zorgt dat de kleding niet snel vlam vat. Doormiddel van veelvuldig wassen kan deze coating echter verdwijnen waardoor de kleding brandbaar dus vlamonderhoudend wordt.

Het is bij het aanschaffen van werkkleding van groot belang dat men de juiste kleding aanschaft die de werknemer goed beschermd tegen brandwonden. Daarom dient men bijvoorbeeld op overalls en dergelijke goed te lezen aan welke eisen de kleding voldoet. De norm NEN-EN-ISO 14116 specificeert de drie klassen (indexen). Hierin staat aangegeven welke materialen worden gebruikt voor beschermende kleding tegen vuur en hitte.