Wat is een trommelmotor en waarvoor worden trommelmotoren gebruikt?

Trommelmotoren zijn motoren die bestaan uit een elektrische aandrijving die volledig gesloten is. De trommelmotor is een gesloten aandrijving omdat de elektromotor en de tandwieloverbrenging zich in de aandrijftrommel bevinden. Trommelmotoren worden elektrisch aangedreven en zijn cilindrisch van vorm. De diameter van trommelmotoren kan verschillen ook kan de lengte van de trommelmotoren verschillen. Er zijn verschillende varianten van trommelmotoren verkrijgbaar.

Waar worden trommelmotoren gebruikt?
Trommelmotoren worden in verschillende industrieën toegepast. De bekendste toepassing van trommelmotoren is de aandrijving van transportbanden. Er zijn ook verschillende toepassingen waarbij trommelmotoren worden gebruikt zonder transportbanden, zo kunnen bijvoorbeeld aan de trommelmotoren schoepen worden bevestigd. Deze toepassingen van de trommelmotor komen in de praktijk minder vaak voor dan toepassingen met transportbanden. In de alinea hieronder worden een aantal voorbeelden van deze toepassingen genoemd.

Trommelmotoren als aandrijving van transportbanden
Transportbanden komen in verschillende bedrijven voor. Hieronder worden een aantal bekende voorbeelden genoemd van toepassingen van transportbanden.

  • Hierbij kan gedacht worden aan de agrarische sector. De agrarische sector past transportbanden onder andere toe in rooimachines, aardappelsorteermachines en systemen waarbij pakken hooi worden gemaakt en getransporteerd. Trommelmotoren zijn daardoor een belangrijk onderdeel van de landbouwmechanisatie.
  • Daarnaast worden trommelmotoren gebruikt in de procesindustrie voor de aandrijving van transportbanden waarop levensmiddelen en andere producten worden getransporteerd naar machines.
  • Tommelmotoren worden ook gebruikt voor transportbanden voor de mijnbouw en de logistieke sector.

De toepassing van transportbanden is breed. Bijna elk industrieel bedrijf maakt gebruik van deze motoren. Als een trommelmotor defect is zijn de gevolgen groot. Een compleet productieproces kan vertragen of zelfs stil liggen door een kapotte trommelmotor. Onderhoudsmonteurs moeten er voor zorgen dat trommelmotoren goed onderhouden worden. Daarnaast moeten deze monteurs storingen aan deze motoren snel en effectief verhelpen.