Wat is een transportband en waarvoor worden transportbanden gebruikt?

Transportbanden zijn eindeloze banden die om verschillende rollen heen zijn bevestigd. Ze worden gebruikt voor het transporteren van grondstoffen en producten door fabrieken. Transportbanden zijn meestal vervaardigd van rubber. Doormiddel van roet wordt het rubber zwart gekleurd. De aandrijving van een transportband gebeurd meestal doormiddel van een motor. Deze kan doormiddel van een ketting de aandrijfrol in beweging brengen waardoor de gehele transportband gaat draaien. Een transportband kan zowel hydraulisch als elektrisch aangedreven worden. Vaak kan de snelheid van de transportband goed worden geregeld. Hierdoor kan de snelheid van het transport van de goederen worden bepaald. Een transportband vormt vaak een belangrijk onderdeel van een fabriek.

Waar worden transportbanden voor gebruikt?
Transportbanden worden in verschillende fabrieken gebruikt als onderdeel van een machine. Zo kunnen grondstoffen over een transportband naar een machine worden vervoerd. Daarnaast kan ook in een machine een transportband aanwezig zijn die het product naar verschillende machine onderdelen vervoert zodat er een bepaalde volgorde van bewerkingen op het product worden uitgeoefend. Daarnaast kan een transportband worden gebruikt om de producten te vervoeren naar een logistieke afdeling waar ze op een pallet worden geplaatst.

Transportbanden kunnen ook worden gebruikt op een luchthaven voor het transport van bagage van de mensen die op reis gaan. Daarnaast kunnen transportbanden worden gebruikt om de oogst van de landbouw te transporteren. Deze transportbanden kunnen worden voorzien van een speciaal profiel zodat de aardappelen naast horizontaal ook diagonaal getransporteerd kunnen worden. In slagerijen en grote bakkerijen worden ook transportbanden gebruikt om levensmiddelen te transporteren door een bedrijf. Niet alleen het product dat verkocht gaat worden wordt over een transportband getransporteerd. Transportbanden kunnen ook worden gebruikt om afval te verwijderen of om afval naar een verbrandingsoven te transporteren. Verder worden transportbanden gebruikt in winkels om de producten van de klanten naar de kassa te transporteren.