GIS is een afkorting die staat voor geografisch informatiesysteem. Dit is een systeem waarin informatie wordt opgeslagen over objecten die geografisch aan een locatie gebonden zijn. Hierbij kan gedacht worden aan diverse reële objecten zoals woningen, utiliteit, wegen en leidingen. Daarnaast kunnen ook virtuele objecten in een GIS datasysteem worden ingevoerd zoals eigendomsverhoudingen en bestuurlijke gebiedsindeling. Ook de procedures die aan deze informatie verbonden zijn kunnen tot het GIS worden gerekend. Evenals het personeel, de organisatie en de bijbehorende data die nodig is voor het toepassen van het geografisch informatiesysteem.
Waarvoor wordt GIS gebruikt?
GIS is breed, er kan zeer veel informatie in worden opgeslagen. Geografische informatie wordt ook wel geo-informatie genoemd en kan in GIS worden bewerkt en beheert. Ook kan het GIS worden gebruikt om informatie te analyseren, te integreren en gegevens te presenteren. Dit beheren en bewerken van een geografisch informatiesysteem wordt binnen een organisatie meestal door een GIS-afdeling uitgevoerd. Deze afdeling is binnen de organisatie verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste geo-informatie. Op basis van deze informatie kunnen organisaties bepalen welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd op een specifieke locatie. Bij de aanleg van infra kunnen echter meerdere organisaties betrokken zijn. Daarom is het belangrijk dat geo- informatie gedeeld kan worden tussen organisaties. Dit kan via een geo-portaal. Dit is een GIS dat op webservices is gebaseerd. In een geo-portaal wordt via geo-services informatie gecombineerd die afkomstig is van verschillende organisaties.
Wie maken gebruik van GIS?
De informatie die in GIS kan worden verwerkt kan door verschillende instanties en organisaties worden aangeleverd. Hierbij kan gedacht worden aan universiteiten, overheidsinstellingen en nutsbedrijven. Deze instanties kunnen informatie verschaffen over de locatie van riolering, drinkwaterleidingen, gasleidingen, elektriciteitsleidingen en glasvezelnetwerken. Er kan in de praktijk gebruik worden gemaakt van een driedimensionaal GIS. In dit 3D geografisch informatiesysteem kan de locatie, hoogte en diepte van bepaalde geografische objecten worden bepaald. Het GIS wordt naast overheidsinstanties en nutsbedrijven ook gebruikt door bouwbedrijven en infrabedrijven. Ook telecombedrijven maken gebruik van GIS. Het geografisch informatiesysteem wordt zowel door de profit als de non-profit sector gebruikt.