Wat is een ERP pakket en waar wordt ERP voor gebruikt?

ERP is een afkorting die staat voor Enterprise resource planning. Met ERP doelt men op een computerprogramma of software dat wordt gebruikt door organisaties voor verschillende doelstellingen en doeleinden. Over het algemeen wordt een ERP gebruik ter ondersteuning van alle processen in het bedrijf. Hierbij kan men denken aan het voorraadbeheer maar ook aan inkoop en verkoop. ERP-programma’s bestaan uit verschillende deelprogramma’s of modules die allemaal worden gebruikt voor de ondersteuning van één specifieke taak. Er bestaan bijvoorbeeld modules die worden gebruikt voor het bijhouden van voorraden of het voeren van een financiële administratie.

Voordeel van een ERP pakket
Een ERP pakket is een samenstelling van verschillende modules. Een bedrijf hoeft door een zorgvuldig samengesteld ERP pakket geen gebruik meer te maken van verschillende softwareprogramma’s van verschillende leveranciers. In een ERP-programma kunnen veel processen worden ondergebracht van een organisatie. Daarnaast kunnen deze processen aan elkaar gekoppeld worden. Hierdoor hoeven bepaalde gegevens zoals de specificaties van producten en de adresgegevens van klanten maar één keer ingevoerd te worden.

Er wordt gebruik gemaakt van één database waarin de gegevens worden opgeslagen die voor verschillende modules kunnen worden gebruikt. Als deze database goed op orde en actueel is zullen de modules die daaraan gekoppeld zijn ook van de juiste informatie worden voorzien. Doordat men binnen een organisatie niet met allemaal verschillende programma’s hoeft te werken voor het beheren en wijzigen van gegevens kan men op een efficiëntere manier werken. Bovendien hoeft het personeel niet getraind te worden in de verschillende programma’s maar volstaat een training in het desbetreffende ERP pakket en bijbehorende modules.

Welke bedrijven maken gebruik van ERP pakketten?
In eerste instantie werden ERP pakketten ontwikkeld voor grote bedrijven. Daar werden deze pakketten geïmplementeerd om transparantie te bieden in verschillende administratieve processen. De letter ‘E’ van de afkorting ‘ERP’ verwijst daar ook naar. Deze letter staat namelijk voor Enterprise wat duidt op de toepassing voor uitgebreide systemen voor internationaal opererende bedrijven.

Tegenwoordig maken ook kleinere bedrijven gebruik van ERP pakketten. Deze maken dan meestal gebruik van een paar modules. Het invoeren van een ERP systeem kost een bedrijf wel behoorlijk wat geld. De software waaruit ERP bestaat moet op de bedrijfsprocessen worden afgestemd. Dat kost tijd en inspanning. Soms moeten maatwerkoplossingen worden geboden.

Verschillende merken ERP pakketten
Er zijn verschillende merken ERP pakketten:

  • ISAH
  • Bever
  • Ridder

Het selecteren van het een ERP systeem vereist een professionele aanpak. Bedrijven maken hiervoor vaak gebruik van externe adviseurs. Dit brengt extra kosten met zich mee.