Wat is een derailleur en waarvoor wordt dit onderdeel gebruikt?

Een derailleur is een onderdeel van een fiets die uitgerust is met versnellingen. Als men kijkt naar de versnellingen van een fiets dan ziet men dat deze bestaan uit tandwielen van verschillende diameters. Als een groot tandwiel een kleiner tandwiel aandrijft zal men versnellen en andersom zal juist de snelheid afnemen. Voor een goed werkende versnelling is het van belang dat de ketting van de fiets om de juiste tandwielen wordt gebracht. Daarvoor is het derailleur als onderdeel op de fiets aangebracht. Met het derailleur kan men het verzet van de fiets beïnvloeden. Er zijn twee verschillende derailleurs:

  • De voorderailleur
  • De achterderailleur

De beide derailleurs worden bedient door een versneller. Bekende merken voor derailleurs zijn de Shimano, SRAM en Campagnolo. Hieronder worden de verschillend tussen de voorderailleur en achterderailleur uitgelegd.

Achterderailleur
Deze derailleur is geplaatst bij de kettingwielen aan de achterzijde van de fiets. Daar zit deze bij de cassette met kettingwielen. Een derailleur heeft zelf echter meestal ook twee kleine kettingwieltjes waarover de fietsketting wordt geleid. Doormiddel van een veermechanisme worden de kettingwieltjes naar achteren gedrukt. Dit zorgt er voor dat de ketting van de fiets op spanning blijft. Dit is van belang want een slappe ketting kan makkelijk van de tandwielen afschieten en daarnaast kan een slappe ketting moeilijk de krachten overbrengen die op de tandwielen wordt uitgeoefend tijdens het fietsen. De derailleur aan de achterkant van de fiets wordt gebruikt voor het op spanning houden van de ketting. Daarom beweegt deze derailleur met de grootte van de kettingwielen mee. Als er naar grotere kettingwielen wordt geschakeld zal men meer ketting nodig hebben dan wanneer men naar kleinere kettingwielen schakelt.

Voorderailleur
De achterderailleur kan niet zonder de voorderailleur werken en andersom ook niet. De voorderailleur moet er namelijk voor zorgen dat de kettingbladen die op de trapas gemonteerd zijn goed kunnen worden gewisseld. In feite is de voorderailleur een soort beugel om de ketting te begeleiden. Daarbij hoeft de voorderailleur de ketting niet op spanning te houden omdat de achterderailleur daarvoor zorgt.