Wat is een contactdoos?

Een contactdoos of stop is een aansluitpunt waarop men een passende stekker van een elektriciteit-verbruikend apparaat of data-apparaat kan aansluiten zodat deze elektrische stroom kan ontvangen of een data-uitwisseling tot stand gebracht kan worden.

Een contactdoos kan bevestigd zijn aan een snoer zoals het geval is bij een verlengsnoer of in een kabelhaspel. Een contactdoos kan ook geplaatst zijn in de wand waardoor men spreek van een wandcontactdoos, ook wel bekend onder de afkorting WCD. Verder worden contactdozen ook wel gemonteerd op bureaus en tafels, deze contactdozen noemt men tafelcontactdozen.

In de praktijk kan de locatie van de contactdoos verschillen maar ook het type contactdoos verschilt. Veel contactdozen worden gebruikt voor het maken van een verbinding tussen een energieleverend netwerk en een energie-verbruikend apparaat. Het is echter ook mogelijk dat er een verbinding tot stand wordt gebracht tussen een datanetwerk en een apparaat dat op dit netwerk wordt aangesloten zodat data-uitwisseling mogelijk is.

Datacommunicatie
Veel dataverbindingen worden tegenwoordig draadloos tot stand gebracht denk hierbij aan Bluetooth en Internet of Things. Daardoor worden in datanetwerken minder contactdozen gebruikt behalve natuurlijk voor de elektrische voeding die nodig is om het apparaat ‘arbeid’ te laten verrichten. Verder hebben televisietoestellen, dvd-spelers, telefoontoestellen, laptops en desktops vaak een data-aansluiting. Deze aansluiting is een variant op de contactdoos en bevat vaak een USB aansluiting. Een USB aansluiting is een geheel andere aansluiting dan de aansluiting waarmee een stekker op het netstroom kan worden aangesloten.