Wat is Bluetooth en waar wordt het voor gebruikt?

Bluetooth is een technologie die het mogelijk maakt dat apparaten op een korte afstand draadloos met elkaar in verbinding staan. Hierdoor kunnen apparaten gegevens oftewel data met elkaar uitwisselen. Bluetooth heeft op dit moment een maximale snelheid van 1 Mb per seconde en kan gegevens over een afstand van maximaal 10 meter versturen.

Bluetooth wordt onder andere gebruikt in headsets waardoor mensen kunnen bellen terwijl de mobiele telefoon in de broekzak zit. Daarnaast wordt Bluetooth ook gebruik in auto’s zodat men daar ook draadloos kan bellen. Ook sommige luidsprekers kunnen doormiddel van een Bluetooth geluid zoals muziek afspelen.

Waar komt de naam Bluetooth vandaan?
Telefonaktiebolaget L. M. Ericsson is een Zweeds bedrijf dat ook wel gewoon Ericsson wordt genoemd. Dit bedrijf heeft in 1994 onderzoek gedaan naar een goedkope manier om communicatie via een radioverbinding tot stand te brengen tussen mobiele telefoons en andere apparaten.

De naam Bluetooth komt uit een oud Scandinavisch verhaal. Dit gaat over Vikingenkoning Harald Blauwtand (in het Deens Harald Blåtand) die verschillende Scandinavische stammen wist samen te brengen tot 1 volk en het Christendom in Scandinavië introduceerde. Bluetooth was de oorspronkelijke naam van het bedrijf Ericsson. Deze naam werd in eerste instantie voor het project gebruikt maar er werd geen betere naam gevonden. Daardoor is Bluetooth de naam die voor deze communicatiemogelijkheid wordt gebruikt.

Het logo voor Bluetooth is een zogenaamde bindrune. Dit houdt in dat er twee runes in zijn verwerkt. Dit zijn de letter ‘H’ en de letter ‘B’.