Wat doet een monteur biogasinstallaties?

Een monteur biogasinstallaties is een expert op het gebied van biogasinstallaties. Hij of zij heeft kennis en ervaring met het installeren, onderhouden en repareren van installaties die worden gebruikt om biogas te produceren, te transporteren en te verbruiken.

Wat is een biogasinstallatie?
Een biogasinstallatie is een installatie waarin biomassa wordt vergist door bacteriën. De bacteriën verwerken de organische stof tot biogas. Dit gebeurd in een grote vergistingsinstallatie die een silo bevat waarin het biogas wordt binnengebracht. Het biogas bestaat voornamelijk uit methaan (CH4) en koolstofdioxide (CO2). Doormiddel van een Warmte Kracht Koppeling (WKK) wordt biogas omgezet in duurzame elektriciteit en warmte. Het is ook mogelijk dat het biogas wordt geoptimaliseerd zodat het gebruikt kan worden als aardgas in het gasnetwerk. Een biogasinstallatie bevat ook een pomp maar ook beveiligingsinstallaties en analyseapparatuur. Een biogasinstallatie behoort tot te duurzame energiewinning.

Werkzaamheden monteur biogasinstallatie

Een monteur biogasinstallaties is verantwoordelijk voor het installeren van een biogasinstallatie. Daar komen verschillende werkzaamheden bij aan de orde. Allereerst kan een monteur worden ingezet bij de bouw van een biogasinstallatie. Als deze eenmaal gebouwd is kan de monteur de installatie inregelen. Daar komt meet- en regeltechniek bij aan de orde. Als de installatie in gebruik is genomen zal de monteur revisies uitvoeren indien dit nodig is. Daarvoor worden vaak onderhoudschema’s opgesteld. Verder verhelpt een monteur biogasinstallaties storingen in de installatie en de apparatuur die daarmee verbonden is. Aanpassingswerkzaamheden waaronder (de)montagewerkzaamheden kunnen ook aan de orde komen.

Technieken
Een monteur biogasinstallaties is een veelzijdige functie waarin verschillende technieken aan de orde komen. In de praktijk krijgt een monteur die werkt aan deze installaties te maken met mechanica, elektrotechniek, besturingstechniek, installatietechniek en in een bepaalde mate mechatronica.

Aan de slag als monteur biogasinstallaties?
Als je aan de slag wilt gaan als monteur biogasinstallaties kun je contact met ons opnemen via het contactformulier van de website. Deze vind je door hier te klikken.