Rotterdam wil Rijnhaven uitbouwen voor superjachten vanaf 2019

Op donderdag 7 februari 2019 werden plannen voor de uitbouw van het westelijke deel van de Rijnhaven in Rotterdam bekend gemaakt. Dit deel zou moeten worden omgebouwd tot een speciale haven voor superjachten. Op donderdag hebben een dozijn bedrijven die actief zijn in de maritieme sector besloten om zich in te zetten voor een zogenaamde marina voor luxe schepen. De werkgelegenheid zou daardoor aanzienlijk toenemen in het gebied. Er worden mogelijk 200 tot wel 1000 banen gecreëerd door de bouw van de luxe haven voor grote jachten.

Marina
Er zijn al geruime tijd plannen in ontwikkeling voor het bouwen van een haven voor luxe jachten in Rotterdam. Momenteel is de marina een flexibel concept dat bestaat uit drijvende steigers. Ook zijn in deze plannen een ‘flaneerboulevard’ en een terminal opgenomen. Bovendien wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een drijvend zwembad. In de huidige plannen voor de marina is aangegeven dat de haven plaats moet kunnen bieden voor veertig tot ongeveer vijftig jachten. In totaal zou het project ongeveer 12 miljoen euro gaan kosten.

Dit bedrag zou de sector voor een groot deel zelf moeten gaan opbrengen. De investeerders zijn van mening dat de bouw van de jachthaven belangrijk is voor de jachtsector van Nederland. Er ontstaan meer banen in de jachtsector en ook andere bedrijven rondom de haven kunnen er van profiteren. De plannen voor de bouw van de jachthaven zijn kort geleden aangeboden aan het gemeentebestuur. De komende maanden zullen de plannen verder vorm krijgen.