Waar staat de afkorting PIE voor op het vmbo?

PIE is een afkorting van een vmbo profiel en staat voor: Produceren Installeren en Energie. Dit vakgebied wordt gegeven op het vmbo en is een van de beroepsgerichte profielen waaruit leerlingen kunnen kiezen. PIE richt zich met name op installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. Opvallend is dat in de afkorting PIE de eerste twee letters staan voor werkwoorden namelijk “produceren” en “installeren”. Het laatst woord “energie” is geen werkwoord maar een zelfstandig naamwoord dat beschreven kan worden met: “het vermogen om arbeid te verrichten”.

Wat valt er onder PIE?

PIE voor veel mensen een vrij nieuwe afkorting waar ze aan moeten wennen. In het verleden werd op de lagere technische school (lts) of het voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) echt een keuze gemaakt tussen:

  • Metaaltechniek
  • Elektrotechniek
  • Installatietechniek
  • Motorvoertuigen
  • Schilderen
  • Timmeren

Daarnaast waren er ook mogelijkheden om administratie, verkoop, verzorging en mode-kleding te volgen als specifieke richting. Tegenwoordig is de onderverdeling op het vmbo anders. De vakgebieden: metaaltechniek, elektrotechniek en installatietechniek zijn samengevoegd onder de profielrichting PIE.

Wat leer je op vmbo PIE?

Binnen PIE leren leerlingen onder andere hoe ze installaties veilig en vakkundig kunnen aanleggen. Het gaat hierbij om zowel elektrotechnische installaties als om installaties voor water en gas (verwarming). Ook is er aandacht voor pneumatiek. Naast installeren is er ook aandacht voor produceren namelijk het daadwerkelijk vervaardigen van werkstukken doormiddel van metaaltechniek. Hierbij kun je denken aan het kanten en zetten van plaatwerk, verspanen (draaien en frezen), 3D printen en het monteren en assembleren van verschillende onderdelen. Tegenwoordig is er ook steeds meer aandacht voor ontwerpen en tekenen. Doormiddel van CAD programma’s kunnen leerlingen op vmbo PIE eerst hun daadwerkelijke ontwerp in een 3D of 2D tekenprogramma maken. Zo krijgen ze een beeld van het productieproces van ontwerp tot daadwerkelijke productie. Dat is precies zoals het later in de praktijk in de techniek ook gaat.