Wat betekent de vmbo VAKschool van Dockinga College?

De VAKschool is een school voor praktijkgericht leren, kortom leerlingen leren op de vakschool een vak. De eerste drie letters van de VAKschool worden met een hoofdletter geschreven en dat is niet voor niets. Deze eerste drie letters vormen namelijk ook een afkorting die staat voor Voorbereidend, Ambachtelijk en Kansrijk onderwijs. Het woord voorbereidend staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). Dit is een opleidingsvorm die aansluit op het basisonderwijs en duurt 4 jaar. De VAKschool is een school voor leerlingen die graag in de praktijk aan de slag willen. Het woord Ambachtelijk maakt dat ook duidelijk. Ambacht is een ander woord voor beroep. Daarmee lijkt de VAKschool op wat vroeger de ambachtsschool werd genoemd.

Vakgericht onderwijs in Nederland

Dit was een vorm van vakgericht onderwijs in Nederland waarin leerlingen een beroep kunnen leren dat ze later in de praktijk kunnen uitoefenen. Tot slot is er nog het woord Kansrijk. Het is namelijk belangrijk dat leerlingen veel kans hebben op een baan op de arbeidsmarkt. Kansrijk onderwijs vergroot de kansen van leerlingen op een baan maar ook om door te leren bijvoorbeeld op het mbo in een BOL opleiding of BBL opleiding. De vaardigheden die leerlingen hebben geleerd op de VAKschool zijn belangrijk voor zowel vervolgonderwijs als voor de beroepsvorming en het leren van een ambacht. Omdat de VAKschool veel verschillende praktijkruimtes en praktijklessen aanbied aan leerlingen worden vaardigheden ook daadwerkelijk toegepast en ontwikkelt in lessen.

School voor Doeners

Dat is een groot voordeel voor de toekomst. Leerlingen leren namelijk veilig en vakkundig met gereedschappen omgaan en leren bovendien samen met elkaar te werken. De achtergronden van leerlingen zijn verschillend. Door samen met elkaar dingen te leren in het onderwijs leren leerlingen verschillen te overbruggen om tot prachtige technische oplossingen te komen. De VAKschool is bij uitstek een school voor doeners.

Dockinga College

De Contactgegevens vmbo-VAKschool is gevestigd in Dokkum en is onderdeel van het Dockinga College. De adresgegevens zijn:
Birdaarderstraatweg 125a
9101 CZ Dokkum