Wat leer je op de opleiding mechatronica?

Mechatronica is in opkomst in Nederland. Steeds meer opleidingsinstituten bieden deze opleiding aan. De opleiding Mechatronica verbind vier verschillende technische vakgebieden met elkaar Elektrotechniek, Meet- en regeltechniek, Besturingstechniek en Werktuigbouwkunde. Daardoor is het een veelzijdige opleiding. De kwaliteit van de Mechatronicaopleidingen in Nederland is verschillend. Niet elk opleidingsinstituut weet goed de koppeling te leggen tussen theorie en praktijk. Dat is nu juist zo belangrijk bij dit vakgebied.

Mechatronica draait om verschillende technieken. Deze technieken zijn sterk aan innovatie onderhevig. Met name de besturingstechniek en de meet en regeltechniek draaien om software die voortdurend een upgrade krijgen. Een mechatronicus moet snel nieuwe systemen aanleren en moet weten hoe hij of zij deze moet toepassen. Technisch inzicht is hierbij erg belangrijk. Ook moet een mechatronicus snel kunnen schakelen tussen softwarematig werk en daadwerkelijk sleutelen.

Met een opleiding Mechatronica kun je in verschillende beroepen aan de slag. Naast de nieuwbouw van machines kun je ook ingezet worden in het onderhoud van de machines als onderhoudsmonteur. Omdat de opleiding Mechatronica erg breed is zal je in de praktijk nog een hoop moeten leren. Met het afronden van een MBO opleiding Mechatronica ben je nog geen specialist. Daarvoor zal je meer opleidingen moeten volgen. Ook op HBO niveau zijn opleidingen die zich richten op Mechatronica.

Met een HBO opleiding Mechatronica kom je meer aan de ontwerpkant te staan van de machinebouw. Je bedenkt oplossingen voor technische problemen. Hierbij werk je samen met een team van engineers. Omdat een mechatronicus verstand heeft van verschillende technische disciplines bij machinebouw vervul je een schakelfunctie tussen verschillende engineers.