Wat is intra concern uitzenden of intra concern detacheren?

Intra concern uitzenden of intra concern detacheren is een vorm van ter beschikking stellen van personeel tussen twee verschillende bedrijven die wel onder hetzelfde concern vallen. Als een uitzendbureau er voor kiest om intra concern uit te zenden dan zal de het uitzendbureau rekening moeten houden met afwijkende wet- en regelgeving. Zo kan een uitzendonderneming bij intra concern uitzenden geen fasensysteem gebruiken. Dat komt onder andere omdat Artikel 7:691 lid 6 BW stelt dat Intra-concern uitzenden niet is toegestaan binnen een concern als men gebruik wil maken van dezelfde uitzendfaciliteiten. Dat houdt in dat het uitzendbeding niet mag worden toegepast.

Ketensysteem

In plaats daarvan is de uitzendonderneming verplicht om het ketensysteem te gebruiken bij de arbeidsbemiddeling. Verder zal de uitzendonderneming ook de volledige inlenersbeloning moeten hanteren waaronder equal pay. Doormiddel van de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is het intra concern uitzenden onder de richtlijnen van payrolling geplaatst. Ook intra concern detacheren kan niet onder het uitzendbeding gebeuren.

Voorbeeld intra concern uitzenden

Een voorbeeld van intra concern uitzenden is aan de orde wanneer een uitzendkracht bijvoorbeeld op de vestiging van het uitzendbureau zelf gaat werken. Als een uitzendkracht bijvoorbeeld aan de slag gaat als intercedent of recruiter bij dezelfde uitzendonderneming dan wordt deze flexkracht als het ware binnen het concern ter beschikking gesteld. Dit noemt men intra concern uitzenden. Doormiddel van bovenstaand artikel is duidelijk geworden dat dit niet kan plaatsvinden onder het uitzendbeding.

Wet- regelgeving kan veranderen

Men spreekt ook van intra concern uitzenden als een vestiging van een concern in een EU-land een werknemer gaat detacheren naar een vestiging van hetzelfde concern in een ander land bijvoorbeeld Nederland. Hou ook bij deze vorm van detachering rekening met het feit dat je te maken hebt met specifieke wet- en regelgeving. Deze wetgeving veranderd voortdurend. Deze tekst is geschreven in oktober 2022. Zorg er voor dat je altijd de meest actuele informatie opzoekt in de wetgeving en cao omdat wet- en regelgeving kan verouderen.

Disclaimer

Technischwerken.nl probeert haar bezoekers zo goed mogelijk op de hoogte te houden maar kan geen verantwoordelijkheid dragen met betrekking tot de juridische juistheid van de informatie. Daarom is het altijd van belang om meerdere bronnen te raadplegen.