Maritiem concern IHC wil flexwerkers ontslaan

Maritiem concern IHC heeft aangegeven dat ze bijna vijfhonderd medewerkers wil ontslaan. Daarnaast wil het bedrijf een groot deel van de inleenkrachten laten vertrekken. Dit werd woensdag 10 juni 2015 bekend gemaakt. De vakbonden maakten dinsdag al bekend dat er vermoedelijk honderden banen zouden verdwijnen bij IHC.

Het bedrijf IHC werkt met 1.127 flexkrachten. Dit is een groot aantal, zeker wanneer het totaal aantal werknemers van het bedrijf op ongeveer 3000 zit. Er moeten volgens IHC  487 werknemers ontslagen worden voor het einde van 2015. Verder wil het bedrijf twee van de vier scheepswerven in Nederland sluiten. het bedrijf gaat echter in het buitenland meer capaciteit plaatsen. IHC wil minder afhankelijk worden van de volatiele scheepsbouw. Verder wil het bedrijf zich meer gaan richten op de technologisch ingewikkelde bagger- en offshore-schepen. Ook de service en verhuur zijn volgens IHC interessante sectoren.

IHC heeft ook te maken met de lage olieprijs. Hierdoor stellen bedrijven in de oliesector investeringen uit. Daardoor krijgt IHC minder orders. De internationale concurrentie neemt ook toe in de scheepsbouw. Dit merkt IHC ook het aantal orders neemt af.

Reactie van Technisch Werken
Het is erg jammer dat IHC zoveel medewerkers wil gaan ontslaan. De scheepsbouwsector heeft in Nederland tijdens de economische crisis aardig wat klappen te verwerken gehad hoewel Nederland toch internationaal bekend staat als scheepsbouwland en jachtbouwland. Allemaal ervaren vakkrachten komen door de ontslagen op staat te staan en dat is zonde. De overige bedrijven in de scheepsbouw hebben niet een dusdanige toename in het aantal orders om deze nieuwe groep werkloze vakkrachten van een nieuwe baan te voorzien. Vanwege de specifieke kennis van deze vakkrachten wordt het moeilijk om ze door te plaatsen in een andere sector.