Waterstof kan veilig door aardgasleidingen worden getransporteerd volgens Gasunie

Waterstof wordt genoemd als de belangrijkste vervanger van aardgas. In tegenstelling tot aardgas kan waterstof volledig duurzaam worden geproduceerd mits er voldoende duurzame elektriciteit beschikbaar is. Het produceren van waterstof is echter één belangrijk aspect het transport van waterstof vormt een andere uitdaging. De mogelijkheden om waterstof te transporteren door aardgasleidingen is reeds onderzocht door de Gasunie. Volgens de studie Hyway 27 kan het bestaande aardgasnetwerk in Nederland worden gebruikt voor het transporteren van waterstof wanneer dat nodig is. Door gebruik te maken van bestaande leidingen hoeven voor het transport van waterstof niet heel veel grondige aanpassingen te worden gedaan. Dat scheelt tijd maar vooral ook veel geld.

Ervaring

Ruim 60 jaar is Gasunie al verantwoordelijk voor het veilig transporteren van aardgas door heel Nederland. Aardgas is vooralsnog de belangrijkste energiedrager die voor de meeste woningen en bedrijfspanden wordt gebruikt voor de verwarming. Omdat Gasunie er voor zorgt dat het aardgas op een veilige manier wordt getransporteerd is deze organisatie bij uitstek geschikt voor het regelen van het transport van waterstof. De afgelopen jaren heeft deze organisatie waterstof getransporteerd in de provincie Zeeland. Daarvoor werd een bestaande aardgasleidingverbinding gebruikt tussen de twee chemiebedrijven Dow Chemical en Yara.

Voorbereiden van het leidingnetwerk

Volgens de Gasunie kan het transport van waterstof veilig plaatsvinden via het bestaande leidingnetwerk omdat aardgas in veel opzichten vergelijkbaar is met waterstof. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen tussen deze brandstoffen. Gasunie gaat onder andere rekening houden met de kleinere moleculen waaruit waterstof bestaat ten opzichte van aardgas. Daardoor is de kans dat er waterstof uit de leidingen lekt groter dan bij aardgas. Vanwege dit risico controleert en vervangt Gasunie de afsluiterschema’s diverse verschillende leidingtrajecten. Een andere eigenschap van waterstof is dat het sneller ontbrand dan aardgas. De verschillen en bijbehorende risico´s zijn goed door de Gasunie geïnventariseerd. Op de website van de Gasunie kun je meer informatie vinden over de manier waarop de Gasunie de komende tijd zich voorbereid op het transport van waterstof.

Waterstofketels

Natuurlijk is een veilig transport van waterstof belangrijk maar ook de ketels van woningen en andere gebouwen moeten worden aangepast. De komende jaren is er daarom volop werk voor installatiemonteurs in Nederland. Het vervangen en aanpassen van aardgasgestookte cv ketels vereist een enorme inspanning vanuit de installatiebranche. Deze sector heeft echter al een groot tekort aan personeel. De komende tijd zal de energietransitie voor een groot deel afhangen van een effectieve oplossing voor dit personeelstekort.