Bespaar gas: verwarm je huis niet onnodig lang

Wil je gas besparen? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Als je huis nog een cv-installatie heeft die doormiddel van het verbranden van aardgas de woning verwarmt dan heb je letterlijk de knop in handen die bepaald hoeveel aardgas je verstookt. Dit is namelijk de thermostaatknop waarmee je de temperatuur van de woning of woonkamer kunt bepalen. Vooral als het buiten kouder wordt zijn de verschillen tussen de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur behoorlijk groot. Daarom is het belangrijk om een woning of woonruimte niet onnodig lang te verwarmen.

Warmteregelaar thermostaat

Ga je bijvoorbeeld een paar dagen weg of op vakantie? Zet dan de thermostaat oftewel de warmteregelaar lager. Ook wanneer je bijvoorbeeld de hele dag naar je werk gaat en er niemand thuis is kun je de thermostaat beter op een lagere nachtstand laten staan. Dat bespaard veel aardgas en veel geld. Als je in de ochtend de thermostaat hoog zet om voor een uur of twee de woning helemaal te verwarmen dan is dat veel verspilde energie. Door in de ochtend even een warme ochtendjas aan te doen en de temperatuur op de nachtstand te laten staan kun je een geruime tijd energie besparen namelijk de hele nacht en een groot gedeelte van de dag.

Niet onnodig thermostaat hoger zetten

Pas als je thuis komt kun je de thermostaat dan weer aanzetten zodat je in de avond het weer lekker warm hebt. Ook dan is het verstandig om goed de thermostaat in de gaten te houden. Mocht je bijvoorbeeld om 23:00 op bed gaan dan kun je de thermostaat vanaf 22:00 al lager zetten. Dan koelt het huis langzaam af en heb je weer een uur gas verstoken uitgespaard. Vooral als de energieprijzen hoog zijn kun je veel geld besparen maar kun je ook bijdragen aan het beperken van het aardgastekort.