Vooral middeninkomens zullen gevolgen nieuwe economische crisis gaan voelen vanaf 2019

Door de handelsoorlog en andere politieke spanningen ontstaat langzaam maar zeker een verzwakte economische groei. Centrale banken hebben wereldwijd al actie ondernomen. De rente is verlaagd waardoor centrale banken en overheden hun bevolking stimuleren om meer geld uit te geven. Dit heeft in eerste instantie een positief effect gehad. De hypotheekrente ging omlaag waardoor het voor veel mensen mogelijk werd om een woning aan te schaffen. Vanwege de krapte op de woningmarkt is echter de gemiddelde de woningprijs fors gestegen. Inmiddels is de woningmarkt in Nederland aan het afkoelen. Er is echter bezorgdheid over een nieuwe economische crisis. De gevolgen van deze nieuwe economische crisis zullen voornamelijk worden gemerkt door mensen in de middenklasse.

De middeninkomens krijgen het bij een volgende economische crisis zwaar te verduren. De koopkracht onder de middeninkomens is nauwelijks omhoog gegaan. Dit komt onder andere door allemaal fiscale regels die een koopkrachttoename voor deze groep belemmeren of aan banden leggen. De Nederlanders in de middenklasse worden door de overheid beschouwd als een groep waar gemakkelijk geld van afgetroggeld kan worden doormiddel van belastingen en lastenverzwaringen.

De economische crisis is nog maar net voorbij en de middeninkomens hebben op dit moment nauwelijks buffers om een nieuwe economische crisis te kunnen verdragen. Tijdens de economische crisis konden de mensen met middeninkomens nauwelijks een buffer aanleggen. Een nieuwe economische crisis komt daardoor extra hard aan. Voor mensen in de middenklasse die een huurwoning hebben zitten er bovendien nieuwe kosten aan te komen. De gemiddelde huur zal waarschijnlijk de komende tijd omhoog gaan. Dat geeft beleidsmedewerker Amerik Klapwijk van de Vakcentrale voor Professionals (VCP) aan in een artikel van de Telegraaf.