Devaluatie Chinese munt doet Amerikaanse importheffingen teniet in 2019

De handelsoorlog tussen China en Amerika is in augustus 2019 in hevigheid toegenomen. Nadat Amerika en China in eerste instantie een goed en constructief overleg hadden gehad leek de spanning in de handelsoorlog afgenomen. Lang duurde dit optimisme niet want al spoedig kondigde de Amerikaanse president aan dat er nieuwe importheffingen zouden worden doorgevoerd op producten die uit China afkomstig zijn. Dat zorgt er voor dat Chinese producten op de Amerikaanse markt duurder zullen worden.

Het duurde echter niet lang voordat China een antwoord had gevonden op deze Amerikaanse stap in de handelsoorlog. Afgelopen maandag had China haar munteenheid de renminbi laten devalueren. Door deze waardevermindering staat de Amerikaanse dollar weer hoger ten opzichte van de Chinese yuan. In totaal zou er nu voor 1 dollar in augustus 7 yuan betaald moet worden. Deze nieuwe ontwikkeling zorgt er voor dat Chinese producten alsnog goedkoop blijven voor Amerikaanse afnemers op de Amerikaanse markt.

Het lijkt er op dat de maatregel vanuit China om haar munt in waarde te verlagen een bewuste vergeldingsmaatregel is voor de verhoging van de Amerikaanse importtarieven. Valutamanipulatie is een effectief middel in de handelsoorlog. Het is nu afwachten welke stappen de Amerikaanse overheid gaat nemen. De handelsoorlog is nog niet voorbij.