Chinese munt in augustus 2019 naar laagste niveau sinds 2008 na nieuwe heffingen Trump

Op maandag 5 augustus 2019 heeft China de waarde van de renminbi laten dalen naar het laagste niveau sinds 2008. De daling in de waarde zorgde er voor dat voor 1 Amerikaanse dollar nu 7,02 yuan worden betaald. De waardedaling is het gevolg van de handelsbelemmeringen en importtarieven op Chinese goederen aldus de People’s Bank of China (PBOC). Deze bank is de Chinese centrale bank.

In het bericht wordt weliswaar over handelsbelemmeringen gesproken maar er wordt niet specifiek gesproken over een handelsconflict met Amerika. De centrale bank van China heeft in haar berichtgeving wel benadrukt dat de wisselkoers stabiel op een gebalanceerd niveau zal blijven. Volgens de bank zal een lagere renminbi betekenen dat Chinese goederen in het buitenland relatief goedkoper worden. Omdat de dollar meer waard is geworden ten opzichte yuan zijn Chinese producten goedkoper geworden op de wereldmarkt.

Eerder had de Chinese centrale bank aangegeven dat de koers van de munt niet boven 7 yuan per dollar zou moeten uitkomen. Als de Chinese munt te hard zal dalen gaat het vertrouwen in de economische stabiliteit van China omlaag. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de Chinese economie en concurrentiepositie op de wereldmarkt.