Is het verlies op de beurzen in augustus 2019 het gevolg van de handelsoorlog?

De Europese beurzen en de Aziatische beurzen hebben de afgelopen tijd meerdere verliezen geleden. Deze ontwikkeling roept vragen op. Men vraagt zich af of de negatieve cijfers het gevolg zijn van de handelsoorlog tussen Amerika en China. Het antwoord op deze vraag is ‘ja’. De spanningen tussen China en Amerika worden door analisten en beleggers nauwlettend in de gaten gehouden. In eerste instantie leek het er op dat er een toenadering tussen de economische grootmachten plaatsvond. Dat gaf veel bedrijven hoop op een goede afloop maar al spoedig bleek die hoop tevergeefs.

Amerika sprak nog van een constructief gesprek met China de afgelopen tijd. Echter bleek al snel dat Amerika het nodig vond om China extra onder druk te zetten. Het gevolg was een nieuw bericht over extra importtarieven voor China. Dat zorgde er voor dat Chinese producten duurder worden voor Amerikaanse afnemers op de Amerikaanse markt. China vond op haar beurt deze stap voldoende reden om de waarde van haar munt te verlagen. De waarde van de Chinese yuan staat daardoor nog lager ten opzichte van de dollar. Voor 1 Amerikaanse dollar moet nu 7 yuan worden betaald.

Trump reageerde hier vervolgens furieus op. Door de waardeverlaging van de Chinese munt worden Chinese producten op de Amerikaanse markt goedkoper. Als Amerikaanse bedrijven met een relatief dure dollar Chinese producten kunnen gaan kopen dan zijn deze Chinese producten weer aanzienlijk goedkoper. Door deze ontwikkeling raken de beurzen wereldwijd het vertrouwen in een snelle en goede afloop van de handelsoorlog kwijt. Investeerders en banken zoeken hun toevlucht in veilige beleggingen en gaan bijvoorbeeld massaal in goud beleggen. Ook onroerend goed werd beschouwd als een interessante belegging. Inmiddels is onroerend goed in bijvoorbeeld Nederland aanzienlijk in prijs gestegen waardoor ook in deze markt nieuwe risico’s ontstaan.

De wereldmarkten houden hun adem in. Er wordt een nieuwe reactie verwacht vanuit Amerika. De vraag is echter wat Amerika kan doen. De waarde van de Amerikaanse dollar verlagen is waarschijnlijk geen optie. Daarnaast heeft de Amerikaanse centrale bank de rente al verlaagd waardoor ook dit middel niet op korte termijn kan worden ingezet om het vertrouwen in de Amerikaanse economie niet te beschadigen. Ook de importheffingen zouden niet opnieuw nog verder omhoog kunnen worden gebracht. Als dat zou gebeuren zou de geloofwaardigheid van de Amerikaanse president verder onder druk komen te staan. Er lijkt een nieuwe impasse te ontstaan in de handelsoorlog die alleen kan worden opgelost als partijen nader tot elkaar kunnen komen. Dat start met wederzijds vertrouwen en dit vertrouwen is ver te zoeken.