OPEC verwacht in 2015 een sterkere daling in de vraag naar olie

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) is een belangrijk samenwerkingsverband dat invloed heeft op de productie van olie en de olieprijzen. In totaal bestaat de organisatie van de OPEC uit 12 landen en levert ze 40 procent van de wereldwijde oliebehoefte. Niet alle olieproducerende landen in de wereld behoren tot de OPEC. Landen zoals Rusland en Amerika behoren bijvoorbeeld niet tot de OPEC maar produceren wel (veel) olie. De OPEC geeft regelmatig berichten over de productie en prijsontwikkeling van olie. Dit doet deze organisatie maandelijks door het uitbrengen van een rapport. Uit het rapport dat donderdag 15 januari 2015 werd gepubliceerd door het oliekartel blijkt dat de OPEC verwacht dat de vraag naar olie in 2015 minder sterk zal zijn dan eerder werd aangenomen.

Verwachte vraag naar olie in 2015
De dagelijkse vraag naar olie zal volgens de OPEC dalen in 2015. Gemiddeld zal de vraag naar OPEC-olie in dit jaar 28,8 miljoen vaten (van 159 liter) bedragen. Dit is een vermindering van 100.000 vaten per dag ten opzichte van de voorspelling die men een maand geleden had uitgesproken. Door de sterk dalende olieprijzen zal ook de groei van het Amerikaanse olieaanbod in 2015 verder onder druk komen te staan aldus de OPEC. Door deze tragere groei in de olie-industrie en de lage prijzen zullen minder bedrijven in Amerika investeren in boringen naar olie. Ook het aantal actieve boorplatformen in Noord-Amerika zal afnemen.

Reactie van Technisch Werken
Ten opzichte van de piek in de olieprijs in 2014 is de waarde van olie met 60 procent gedaald. Dit komt onder andere doordat de OPEC heeft besloten om de productie van olie niet te verlagen. Hierdoor blijft het aanbod van olie op de oliemarkt onverminderd groot terwijl de vraag afneemt. Volgens het IMF heeft de lage olieprijs nog onvoldoende effect op de wereldeconomie. De lage olieprijs zorgt er namelijk nog niet voor dat andere landen een economisch herstel laten zien.

Daarnaast zorgt de lage olieprijs voor bijzondere politieke verhoudingen tussen het Westen en het Midden-Oosten. Westerse landen kunnen olie van Amerika en Rusland kopen en zijn daardoor minder afhankelijk van het Midden-Oosten. De politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne hebben echter wel gevolgen voor de wereldmarkt. Rusland boycot verschillende producten en het Westen doet hetzelfde. Dit zorgt er voor dat veel bedrijven nadelige effecten ondervinden van dit politieke conflict. De politieke spanningen zorgen er dus voor dat de economie in de wereld nog onvoldoende hersteld.