Amerikaanse president houdt daling olieprijzen goed in de gaten

De olieprijzen zijn aan het einde van 2014 en het begin van 2015 tot een zeer laag prijsniveau gedaald. Wereldwijd worden er verschillende discussies gevoerd of een lage olieprijs nu wel of niet goed is voor de economie. Maandag 5 januari 2015 liet een woordvoerder van het Witte Huis weten dat de  Amerikaanse president Barack Obama de sterke daling van de olieprijzen goed in de gaten houdt.

De Amerikaanse woordvoerder gaf daarbij aan dat de president van Amerika en zijn adviseurs van mening zijn dat goedkope olie goed is voor de economie van Amerika. In 2014 zijn de olieprijzen gehalveerd. Op maandag 5 januari 2015 kwam de prijs van olie op het laagste niveau in ongeveer zes jaar.

Reactie van Technisch Werken
De olieprijs is belangrijk voor de economie. De prijsontwikkeling van olie op de wereldeconomie heeft grote gevolgen voor bepaalden landen in de wereld. De landen die tot de OPEC behoren zijn bijvoorbeeld niet eensgezind over het prijsniveau van de olie. Algerije wil bijvoorbeeld de olieproductie verlagen om zo het prijsniveau van olie kunstmatig hoog te houden. Saoedi Arabië wil echter de huidige olieproductie handhaven zodat het prijsniveau juist laag blijft. Amerika behoort niet tot de OPEC en is ook van mening dat een lage olieprijs goed is voor de economie. Op dit moment is een lage olieprijs gunstig voor Nederland. Nederland betaald namelijk minder voor de olie die ze importeert. Landen die olie echter exporteren zoals Algerije zijn juist niet positief omdat ze hun belangrijkste inkomstenbron in waarde zien dalen.